Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Då får mamma Malena ta emot fredspriset

Greta Thunberg är storfavorit till Nobels fredspris.
Prisceremonin infaller samtidigt som klimatmötet i Chile, där Greta befinner sig.Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
En lösning är att Malena Ernman tar emot priset åt sin dotter.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

Om Greta Thunberg får Nobels fredspris infaller prisceremonin samtidigt som det viktiga klimatmötet i Chile.

Vett- och etikettexperten Mats Danielsson spår att Malena Ernman skulle få ta emot priset åt sin dotter.

– Hon kan ta tåget till Oslo, det är inga problem.

Klockan 11.00 på fredagen tillkännages årets fredspristagare vid en presskonferens i Oslo. Själva prisceremonin äger rum den 10 december – mitt under FN:s klimatmöte COP25 i Santiago de Chile.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är spelbolagens favorit att tilldelas Nobels fredspris. 16-åringen seglade i två veckor över Atlanten för att tala på FN-mötet eftersom hon av klimatskäl slutat flyga. Om hon vinner fredspriset är det därför troligt att Greta missar prisutdelningen.

En tänkbar lösning är att Gretas mamma, operasångerskan Malena Ernman, får ta emot priset i sin dotters frånvaro.

– Jag skulle sätta några kronor på att Malena Ernman tar emot det. Hon kan ta tåget till Oslo, det är inga problem, säger vett- och etikettexperten Mats Danielsson, som ofta kommenterar Nobelbanketten.

– Som förälder skulle man spricka av stolthet. Det vore helt fascinerande om en 16-årig svensk flicka får fredspriset. Det skulle vara galet, fantastiskt roligt. 

”Vi minns ju Bob Dylan”

När Bob Dylan inte dök upp för att ta emot Nobelpriset i litteratur skickade man i stället Patti Smith för att framföra en låt på ceremonin. Mats Danielsson spår att Greta får en liknande hyllning.

Skulle de kunna flytta ceremonin för Gretas skull? 

– Nej det gör man inte, vi minns ju Bob Dylan. Man ändrade inte ceremonin och han tilldelades priset ändå. Greta verkar inte heller så intresserad av priser, de utmärkelser hon fått hittills har hon inte gjort en större sak av. Det är rätt kaxigt av en 16-åring.

– I de spekulationer jag har läst tror många att Greta kan vara för ung. Om hon ändå blir aktuell kan hon få dela priset med någon, som när 17-åriga Malala fick priset. Och då måste man ju hålla ceremonin, säger Mats Danielsson.

Expressen har varit i kontakt med norska Nobelkommittén som understryker att den som blir tilldelad Nobels fredspris förblir årets pristagare även om personen inte närvarar vid ceremonin i Oslo.

Greta Thunberg om Donald Trump, Vladimir Putin och hatet

Greta Thunberg har varit en av Donald Trumps mest profilerade kritiker i miljöfrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.