Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Att kissa i havet göder algerna

Vattnet i Östersjön utanför Åland har färgats grönt av alger.Foto: MARCUS WALLÉN
Alger är ett återkommande problem varje sommar. Här utanför Gotland i början av 00-talet.Foto: KUSTBEVAKNINGSFLYGET KBV 585 / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN KBV 585

Att uträtta sina behov rätt ut i vattnet kan vara dåligt för miljön.

Nu berättar marinbiologen Lena Kautsky i Sveriges Radios P4 Extra hur algerna frodas av människors urin.

– En liter kiss ger ganska många kilo algblomning mer näring, säger hon.

Brukar du kissa i havet när du badar?

Varje sommar blir algblomningen i Östersjön en snackis. För att algerna ska få så bra förutsättningar som möjligt att blomma krävs starkt solljus, lugnt väder och näring i form av kväve och fosfor.

Nu berättar Lena Kautsky, marinbiolog vid Stockholms universitet, att algblomningen även kan frodas av att vi kissar i havet.

”Urin spär på algblomning”

– Urinet spär på algblomningen. En liter kiss ger ganska många kilo algblomning mer näring, säger hon till P4 Extra. 

Det största problemet är fritidsbåtar.

– Vi pratar inte om bassänger och kanske inte ens om vanliga sandstränder där många badar. Men vi har väldigt mycket fritidsbåtar som flyttar ut i skärgården på sommaren, kanske många hundra. Då behöver man ju ha ett ställe att kissa och bajsa, säger Lena Kautsky i Sveriges Radio.

Hon fortsätter:

– Det finns alger i vattnet och de tycker att det här är mums att växa till på. Då får man flera kilo av alger. Det blir väldigt, väldigt mycket.

https://www.instagram.com/p/B1L420PCotn/

Kiss i havet får konsekvenser

Lena Kautsky berättar om ett laboratorieexperiment hon och hennes kolleger genomförde för några år sen. De tillsatte ett dygns urin till en kubikmeter med Östersjövatten och lät stå i sex dygn. Enligt marinbiologen blev vattnet ”knallgrönt” av växtplankton och fintrådiga alger, av den typ som växer på klippor.

– Det blir något av det vi gör trots att vi tror det bara försvinner ut i vattnet, säger Lena Kautsky till Sveriges Radio.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT GIFTIGA ALGER

Duscha och tvåla in hela kroppen med rent vatten om du har badat i vatten med blommande alger. 

Skölj ögonen noga om du har fått ögonbesvär efter badet.

Håll särskilt barn och husdjur borta från stränder med blommande alger. Det kan räcka med att svälja små mängder vatten för att bli sjuk.

Drick inte vattnet. Giftet försvinner inte även om du kokar vattnet eller använder avsaltningsanläggning.

Symtom på förgiftning kan liknas vid en matförgiftning med diarré, illamående, kräkningar och håller i sig något eller några dygn. Har du fått i dig stora mängder gift kan du också få feber, muskelsvaghet samt påverkan på lever och njurar. 

Kontakta Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00, eller ring sjukvårdsupplysningen på nummer 1177.

 

Källa: SLL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.