Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Coronavirus hotar kommunistpartiets makt

180 miljoner studenter i Hongkong och Kina undervisas hemifrån.
President Xi Jinping framträdde med munskydd vid ett besök på Tsinghua universitys medicinskola i Peking.Foto: YAN YAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Procentskillnader i nivåer av luftburna partiklar (PM 2,5) under februari 2020 jämfört med medianen för februarimånaderna mellan 2017-2019, vilket bevakats av CAMS.Foto: ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service (

Nya siffror från EU visar hur farliga partiklar minskat drastiskt i Kina sedan utbrottet av coronaviruset.

Även koldioxidutsläppen har mattats av när industrier står stilla.

Förutom hinder för diktaturens ekonomiska utveckling spår SEI-forskaren Karl Hallding en förtroendekris i landet.

– Det här utmanar kommunistpartiets maktmonopol.

I veckan har satellitbilder från Nasa väckt uppmärksamhet. De visar den markanta minskningen av luftföroreningar över kinesiska storstäder mellan januari och februari i år. Hela industrier har stannat av när arbetare isoleras för att minska spridningen av coronavirus. 

– Det här är första gången jag har sett en sådan dramatisk nedgång över ett så stort område, säger Nasas expert Fei Liu, i en kommentar. 

Andelen luftburna partiklar i Kina har också avtagit med mellan 20 och 30 procent, visar ny data från Copernicus, EU:s program för jordobservationer. De rör sig om en minskning av PM 2,5, vilket är de partiklar som främst förknippas med hälsoproblem.

Kina har även haft 25 procent lägre koldioxidutsläpp än under samma period förra året. Siffrorna belyser diktaturens stora klimatpåverkan, enligt Karl Hallding vid Stockholm Environment Institute (SEI), som har studerat landet i över 30 år.

– Det är lite väl magstarkt att jubla över en mänsklig katastrof, men det sätter fingret på någonting väldigt osunt i det kinesiska politiskekonomiska maskineriet. Förhoppningsvis för det fram en debatt där vi blir mer uppmärksamma på Kinas utveckling och hur den påverkar världen, säger han.

Enpartistaten storsatsar på kolindustrin och står för hälften av världens kolanvändning. Dessutom pågår en offensiv utrikespolitik som innebär att man riskerar att låsa in utvecklingsländer i ett kolberoende.

Förtroendekris i Kina

Vissa bedömare tror att Kina kan luckra upp klimatregler för att få ekonomin på fötter, när spridningen av coronavirus avtagit. Karl Hallding instämmer i att situationen innebär ett hårt slag mot den ekonomiska utvecklingen – men han ser i nuläget andra bekymmer för kommunistpartiet:

– Det största problemet för Kinas regim är den förtroendekris som det här har skapat. 

Expressens USA-expert Frida Stranne skriver i en analys att Donald Trumps hantering av coronavirusets utbrott kan kosta honom presidentposten i höst. Men också i Kina har kritik väckts mot president Xi Jinping.

– Om Kina inte får kontroll över viruset finns det betydande risk för politiskt instabilitet. Det här utmanar kommunistpartiets maktmonopol, och det minskade utrymmet för oliktänkande som skapats under Xi Jinpings styre, säger Karl Hallding.

”Kommit fakta på bordet”

Han reagerade kraftigt när Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef vid Världshälsoorganisationen WHO, lovordade regimens arbete för att bekämpa viruset. 

– Jag blev helt häpen. Det lät som att det pressmeddelandet skrivits på kinesiska kommunistpartiets högkvarter, säger Karl Hallding.

– Det har kommit ganska mycket fakta på bordet nu, och viruset upptäcktes redan under början av december. På grund av stark censur, och ett totalitärt system med hårda repressalier för den som ifrågasätter makten, förlorade man uppemot en månad av att bekämpa det här viruset. 

Siffror från Kina har alltid passerat genom ett filter, enligt Karl Hallding. Han anser att svenska företrädare därför bör behandla kinesiska uppgifter med försiktighet.

– Man får inte naiv. Alla siffror från Kina behöver inte vara fel, men man kan inte ta dem för givna. Det kan finnas enorma, mer eller mindre avsiktligt dolda, mörkertal – både vad gäller hur många som varit sjuka och antalet som har dött. Man måste förstå att totalitära och kraftigt censurerade system som Kina bara släpper ut sådana siffror som gagnar deras egna syften i ett visst sammanhang.

TV: Kinas klimatbluff – ett hot mot världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.