Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Evelina, 25, reser på heltid – nu skippar hon flyget

Proffsresaren Evelina Utterdahl ger sina bästa tips för ett hållbart resande.
Foto: Privat
Evelina Utterdahl.
Foto: Privat

Evelina Utterdahl, 25,  har rest på heltid under fyra och ett halvt år och besökt 73 länder.

Hållbarhet har länge varit viktigt för henne och nu har hon bestämt sig för att ta ytterligare ett steg – och slopar flyget.

Hon ger sina bästa tips för ett hållbart resande. 

– Jag är en person med starka värderingar och vill kunna matcha det med mitt liv. När diskussionen om flygande kom upp för någon vecka sedan kunde jag inte rättfärdiga mig själv längre, säger Evelina Utterdahl, som är från Göteborg. 

Evelina bloggar om sina resor och om hur hon tänker kring sina val vad gäller hållbarhet och etik på resor. 

Se oväntade platser – genom att tänka om

För att minska sin miljöpåverkan försöker hon åka mycket kollektivtrafik eller gå. I höstas åkte hon exempelvis buss från Buenos Aires till Rio de Janeiro. Och till skillnad från om hon hade rest fick hon se platser hon aldrig hört talas om. 

– Gillar du att vandra - vandra till en annan stad i stället för att flyga till en plats och vandra där. Man får en mer genuin känsla av ett land när man inte är på platser där andra turister är, tipsar Evelina, som planerar att cykla ner till Italien i sommar.

Evelina Utterdahl.
Foto: Privat

Undvik plast med egen flaska

Att leva hållbart väl på resan kan vara svårt, men det finns en del knep, som att skippa plasten.

– Jag har alltid med mig egen vattenflaska och vattenfilter. Då kan man dricka kranvatten överallt och behöver inte köpa vatten, säger Evelina.

För personer som inte har tid eller vilja att ta alternativa transporter till flyg tipsar hon att välja en långresa framför flera små och att ta direktflyg, då det är start och landning som förbrukar mest bränsle.

Räkna med klimatkompensering i priset

Själv klimatkompenserar hon sina tidigare flygresor genom att betala till en organisation som planterar träd. 

–Ett tips är att räkna med klimatkompenseringen när man planerar resan - hur mycket billigare blir det då egentligen om jag tar tåget?, säger hon men kritiserar också dyra tågpriser.

– Vissa saker kan man inte mäta i pengar - som miljön. Men jag vill kunna säga när jag är gammal att jag inte bara såg på utan faktiskt gjorde någonting för att rädda klimatet. 

Evelina Utterdahl.
Foto: Privat

Evelinas tips: Så lever du hållbart på resan

• Åk kollektivt, gå eller cykla! Skippa taxin och se staden som lokalbefolkningen gör. 

• Vägra plast! Jag har med träbestick, vattenflaska och egna tygpåsar. Det tar ingen plats men gör skillnad.

• Ät lokal mat! Besök marknader och stötta lokalbönder. Det är både bättre, roligare och godare än de internationella kedjorna. 

• Skippa engångsförpackningarna! Små tvål- och schampooförpackningar i plast är både onödigt och dyrt – införskaffa metallbehållare som du fyller på innan resan i stället. 

• Fyll upp! Reser du ensam? Couchsurfa eller bo på hostel, då förbrukar du inte onödig el. Tänk lite kollektivt för att inte använda mer resurser än nödvändigt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.