Proffsresaren Evelina Utterdahl ger sina bästa tips för ett hållbart resande. Foto: PrivatProffsresaren Evelina Utterdahl ger sina bästa tips för ett hållbart resande. Foto: Privat
Proffsresaren Evelina Utterdahl ger sina bästa tips för ett hållbart resande.  Foto: Privat
Evelina Utterdahl. Foto: PrivatEvelina Utterdahl. Foto: Privat
Evelina Utterdahl. Foto: Privat

Evelina, 25, reser på heltid – nu skippar hon flyget

Publicerad

Evelina Utterdahl, 25,  har rest på heltid under fyra och ett halvt år och besökt 73 länder.

Hållbarhet har länge varit viktigt för henne och nu har hon bestämt sig för att ta ytterligare ett steg – och slopar flyget.

Hon ger sina bästa tips för ett hållbart resande. 

– Jag är en person med starka värderingar och vill kunna matcha det med mitt liv. När diskussionen om flygande kom upp för någon vecka sedan kunde jag inte rättfärdiga mig själv längre, säger Evelina Utterdahl, som är från Göteborg. 

Evelina bloggar om sina resor och om hur hon tänker kring sina val vad gäller hållbarhet och etik på resor. 

Se oväntade platser – genom att tänka om

För att minska sin miljöpåverkan försöker hon åka mycket kollektivtrafik eller gå. I höstas åkte hon exempelvis buss från Buenos Aires till Rio de Janeiro. Och till skillnad från om hon hade rest fick hon se platser hon aldrig hört talas om. 

– Gillar du att vandra - vandra till en annan stad i stället för att flyga till en plats och vandra där. Man får en mer genuin känsla av ett land när man inte är på platser där andra turister är, tipsar Evelina, som planerar att cykla ner till Italien i sommar.

Evelina Utterdahl.Foto: Privat

Undvik plast med egen flaska

Att leva hållbart väl på resan kan vara svårt, men det finns en del knep, som att skippa plasten.

– Jag har alltid med mig egen vattenflaska och vattenfilter. Då kan man dricka kranvatten överallt och behöver inte köpa vatten, säger Evelina.

För personer som inte har tid eller vilja att ta alternativa transporter till flyg tipsar hon att välja en långresa framför flera små och att ta direktflyg, då det är start och landning som förbrukar mest bränsle.

Räkna med klimatkompensering i priset

Själv klimatkompenserar hon sina tidigare flygresor genom att betala till en organisation som planterar träd. 

–Ett tips är att räkna med klimatkompenseringen när man planerar resan - hur mycket billigare blir det då egentligen om jag tar tåget?, säger hon men kritiserar också dyra tågpriser.

– Vissa saker kan man inte mäta i pengar - som miljön. Men jag vill kunna säga när jag är gammal att jag inte bara såg på utan faktiskt gjorde någonting för att rädda klimatet. 

Evelina Utterdahl.Foto: Privat

 

Evelinas tips: Så lever du hållbart på resan

• Åk kollektivt, gå eller cykla! Skippa taxin och se staden som lokalbefolkningen gör. 

• Vägra plast! Jag har med träbestick, vattenflaska och egna tygpåsar. Det tar ingen plats men gör skillnad.

• Ät lokal mat! Besök marknader och stötta lokalbönder. Det är både bättre, roligare och godare än de internationella kedjorna. 

• Skippa engångsförpackningarna! Små tvål- och schampooförpackningar i plast är både onödigt och dyrt – införskaffa metallbehållare som du fyller på innan resan i stället. 

• Fyll upp! Reser du ensam? Couchsurfa eller bo på hostel, då förbrukar du inte onödig el. Tänk lite kollektivt för att inte använda mer resurser än nödvändigt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag