Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU:s klimatfiasko: Nollutsläpp stoppades

Magnus Falkehed är på plats i Bryssel.
EU-länderna lyckades inte enas om ett klimatneutralt Europa 2050. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
”Vi hade velat ha det nu för det hade varit väldigt betydelsefullt i september i New York”, säger Löfven om avtalet som inte gick igenom under toppmötet. Foto: Magnus Falkehed

BRYSSEL. EU-ledarna lyckades inte enas om ett klimatneutralt Europa till 2050. Efter dagar och timmar av påtryckningar höll sig ett fåtal länder kvar i vägran.

Polen pekas ut som den starkaste motståndaren.

Nu riskerar EU:s trovärdighet i klimatfrågor skadas internationellt.

Förhandlingarna under torsdagskvällen blev ett fiasko.

EU: 28 länder kommer nu att resa som en splittrad union till FN:s viktiga klimatmöte i New York i september.

”Det Europeiska rådet kommer att slutföra sin riktlinje innan slutet på året”, skriver EU i torsdagens dokument. Det innebär i klartext att en läsning skjuts fram till hösten, efter klimatmötet i New York i september och men kanske före klimatmötet, COP25, i Chile i december.

– Vi hade velat ha det nu för det hade varit väldigt betydelsefullt i september i New York, sade statsminister Stefan Löfven när han kom ut från mötet klockan två på natten till midsommar.

– Men det är klart att ändå på generalsekreterarens toppmöte kunna säga att vi är 24 av 28 att säga att det är 2050 sär det år som vi ska ha så är det en hyggligt starkt, fortsatte Löfven.

Stefan Löfven om torsdagskvällens förhandlingar.

Dämpad optimism

I slutdokumentet som hade tagits fram de senaste dagarna figurerade 2050 som ett fast datum.

Men redan under eftermiddagen började Rådets ordförande Donald Tusk att dämpa sin optimism i flera frågor:

– Igår var jag försiktigt optimistisk. Idag är jag mer försiktig än optimistisk, twittrade han under eftermiddagen.

– Det här är en besvikelse givet utvecklingen de senaste dagarna. Det rullade på så bra! Men det här är inte en slutstation. Nu får vi kavla upp ärmarna igen, sade en besviken tjänsteman med god insyn i förhandlingarna.

– Att medlemsländerna tar bort årtalet för när unionen ska bli klimatneutralt är inget annat än ett underbetyg, kommenterade EU-parlamentarikern Fredrick Federley, (C) till Expressen och fortsatte:

– Jag ser det som väldigt sorgligt att ett par länder kan blockera ett sådant viktigt beslut. Det är inget annat än ett svek mot kommande generationer, fortsatte han.

Polen starkaste motståndaren

Enligt flera källor kom motståndet mot ett klimatneutralt EU 2050 från främst Polen, men också Tjeckien, Ungern och – något mer oväntat – från Estland.

Diskussionen om klimatfrågan var den som under dagen drog ut mest på tiden – och på deltagarnas nerver. Stämningen var stundom hätsk.

– Det är klart att vi tillsammans med många likasinnade vill att det ska stå att EU ska vara klimatneutralt 2050 och det vore väldigt bra signal när vi kommer till New York i september att säga att det här är ett enigt EU som står bakom. Så det är det som vi ska arbeta mot, sa statsminister Stefan Löfvén när han med långa steg gick över den röda mattan in till det Europeiska rådets byggnad i Bryssel några timmar innan debaclet.

Misslyckandet skickar en signal utåt om ett ännu mer delat EU. Under hela torsdagen spekulerades det i om det avgörande dokumentet skulle ha formuleringar som ”runt 2025” eller rent av ”i mitten på århundradet”.

Uppenbarligen var lägret med ambitiösa mål inte på humör att kompromissa med miniminivån 2050. De valde då hellre att låta motståndarna till målet få stå i hörnan med sina vägval.

Spekulationer om att ”köpa ut” Polen

Det hade också spekulerats i olika möjligheter att ”köpa ut” Polen för att få dem att skriva på. Det handlar till exempel om att ge landet stora EU-bidrag för deras omställning från fossilbaserad industri till återvinningsindustri eller satsningar på nästa generations elbilar.

– Många människor i Polen är till exempel oroade över luftföroreningar. Vi kan inte vänta till 2050 för att lösa de problemen. Det året måste absolut figurera i dokumentet, sa de Grönas spetskandidat Ska Keller till Expressen timmen innan fiaskot.

– Så mycket jobb kan skapas så det är dags att vi ser det här som akut men också som en möjlighet, sade hon.

Ska Keller från gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen. Foto: RICCARDO PAREGGIANI / AP TT NYHETSBYRÅN

En ansenlig del av Polens ekonomi är baserad på fossila källor som kol. Tjeckiens politiska ledning är starkt tvivlande till forskningsresultat på klimatområdet. 

Men ingenting bet.

Regeringscheferna slängde in handduken och gick in till en försenad middag med sparris och rostbiff.

Däremot finns andra formuleringar i EU:s så kallade strategiska agenda för perioden 2019 till 2024 som publicerades igår kväll. Under rubriken ”Bygga ett klimatneutralt, grönt, rättvist och socialt Europa” står det som avslutning:

”Vi ska investera i kultur och i kulturellt arv som är själva hjärtat av Europas identitet”.

Så blir midsommarvädret där du bor