Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Européer förlorar två år av sina liv till luftföroreningar

Foto: EPA
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En genomsnittlig europé förlorar två år av livet på grund av att vi andas in förorenad luft, enligt en rapport i European Heart Journal. 

Rapporten uppskattar att 800 000 människor på kontinenten dör i förtid – på grund av luftföroreningarna. 

Fler än av tobaksrökning.

World Economic Forum uppmärksammat rapporten i European Heart Journal, en tidskrift som publicerar kardiovaskulära forskningsrön. 

Enligt rapporten så förkortas en genomsnittlig europés liv med två år på grund av att vi andas in förorenad luft. 

Luftföroreningar bakom 17 procent av dödsfallen

– Kronisk exponering för förhöjda halter av partikelmateria påverkar den vaskulära funktionen, vilket kan leda till hjärtinfarkt, förträngning av blodkärl i lungorna, stroke, och hjärtstopp, skriver forskarna i rapporten. 

Rapporten uppskattar antalet människor i Europa som dör i förtid på grund av luftföroreningar till 800 000 om året. 

Det kan jämföras med det totala antalet dödsfall i Europa per år, som ligger kring 5 miljoner, vilket betyder att luftföroreningar ligger bakom cirka 17 procent. 

Mellan 40 och 80 procent av dödsfallen som orsakas av luftföroreningar har inget att göra med lungfunktionen, det handlar snarare om just hjärtsjukdomar och stroke som orsakas av luftföroreningar som hamnat i blodomloppet, enligt rapporten. 

”Orsakar fler extra dödsfall per år än tobaksrökning”

Uppskattningen mer än fördubblar tidigare siffror från Världshälsoorganisationen. WHO. 

– För att sätta det här i perspektiv, det här betyder att luftföroreningar orsakar fler extra dödsfall per år än tobaksrökning. Rökning går att undvika men det går inte med luftföroreningar, säger Thomas Münzel, en kardiolog i tyska Mainz, till The Guardian

I rapporten drar forskarna slutsatsen att en betydande del av dödsfallen skulle kunna undvikas genom att ställa om den fossila bränsleförbrukningen om till rena och förnyelsebara energikällor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.