Enligt en ny rapport från EU:s miljöbyrå har Europas luft blivit allt bättre under de senaste åren. Rapporten baseras på statistik och data från mer än 4 000 mätstationer runtom i Europa. Data visar även att coronapandemin haft en påverkan på luftkvaliteten.
Bland de europeiska länder som införde striktare nedstängningar minskade även vissa luftföroreningar med upp till 60 procent, enligt Europiska miljöbyråns rapport. Endast sex europeiska medlemsländer översteg EU:s gräns för luftföroreningar. Dessa länder var Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Italien, Polen och Rumänien. Fyra länder kunde däremot visa upp mindre utsläpp, på nivåer som låg under Världshälsoorganisationens rekommenderade lägsta gräns för utsläpp.
EU-kommissionären: ”Goda nyheter”
– Det är goda nyheter att luftkvaliteten förbättras tack vare den miljö- och klimatpolitik som vi har genomfört. Men vi kan inte ignorera nackdelen - att antalet för tidiga dödsfall i Europa, på grund av luftföroreningar fortfarande är alldeles för högt, säger EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius.
Förbättrad luft har under det senaste årtiondet minskat antalet dödsfall kopplat till luftföroreningar över kontinenten, visar data från rapporten. Men européer utsätts fortfarande för skadlig exponering av skadliga luftburna partiklar, en form av luftförorening.
År 2018 registrerades 417 000 dödsfall i 41 europeiska länder där personer dött i förtid av sjukdomar som orsakats av luftföroreningar, enligt Europiska miljöbyrån.
Rapporten visar också att långvarig exponering för luftföroreningar kan orsaka hjärt- och andningssjukdomar, något som har identifierats som en riskfaktor hos patienter med bekräftad covid-19.