Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europa slår värmerekord: Varmaste juni på 170 år

Expressens Magnus Falkehed rapporterar från Frankrike, som slagits hårt av värmen.
Europa har haft extremt hög värme under juni.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Temperaturen har varit upp till tio grader varmare än normalt.
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN

Juni månad var den varmaste som någonsin uppmätts i Europa, rapporterar EU:s klimatbevakningstjänst.

Under slutet av månaden var det mellan sex och tio grader varmare än normalt i stora delar av Frankrike och Tyskland.

– Det är troligt att vi kommer se mer av detta i framtiden på grund av klimatförändringar, säger Jean-Noël Thépaut, chef for Copernicus Climate Change Service.

Europa upplevde den varmaste juni-månaden på nästan 170 år, med en medeltemperatur som låg två grader över det normala.

EU:s klimatbevakningstjänst Copernicus Climate Change Service (C3S), har jämfört medeltemperaturen i Europa under förra månaden med medeltemperaturerna under juni varje år sedan 1850.

I jämförelse med medeltemperaturen för junis sista fem dagar under de senaste 30 åren låg den år 2019 på mycket över det normala.

I stora delar av Tyskland och Frankrike, norra Spanien, norra Italien, Schweiz, Österrike och Tjeckien låg medeltemperaturen mellan sex och tio grader över det normala.

Tre grader över medel för juni månad år 1900

C3S noterar att medeltemperaturen i Europa i juni har legat en grad över det normala ett flertal gånger under de senaste 150 åren, bland annat åt 1901, 1917 och 1999.

Juni 2019s höga temperaturer ses dock som exceptionella eftersom medeltempen redan har ökat runt 1,5 grader i Europa de senaste 100 åren.

Medeltemperaturen i Europa i juni 2019 ligger därmed mer än tre grader över medeltemperaturen för samma tidsperiod under åren 1850-1900, skriver C3S i sin rapport.

Exceptionellt höga temperaturer kommer bli vanligare

– Även om lokala temperaturer kan ha varit både högre och lägre än de som förutsetts så visar vår data att temperaturer i sydvästra Europa var ovanligt höga under den sista veckan i juni, säger Jean-Noël Thépaut, chef for Copernicus Climate Change Service.

– Så även om detta var exceptionellt så är det troligt att vi kommer att se mer av dessa väderhändelser i framtiden på grund av klimatförändringar.

Snitt-temperaturen var även hög över hela världen förra månaden, och slog det tidigare rekordet från juni 2016 med 0,1 grader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.