Europa kallare än Nordpolen

I Rom har det snöat för första gången på sex år, och i Neapel tvingades flera skolor slå igen på grund av trafikproblem efter snöfall.
Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Europa fryser.

Men då är det "varmt" på Nordpolen – denna vecka har det varit varmare i Arktis än i Europa.

– Det har aldrig tidigare varit så extremt, säger Ruth Mottram, klimatforskare vid DMI, till Reuters.

Här är fyra frågor och svar om väderfenomenet.

I Rom har det snöat för första gången på sex år. Storbritannien har utfärdat en så kallad "rött larm"-varning och i södra Norge har man haft temperaturer ner mot 42 minusgrader.

Extremkylan har brett ut sig i Europa under veckan. Samtidigt är det ovanligt varmt på Nordpolen – runt två grader, enligt New York Times

Nu säger forskare att detta väderfenomen – där krympande ismassor i Arktis leder till kallare väder söderut – kan bli allt vanligare. Men hänger dessa ovanliga väderförhållanden verkligen ihop? Och har de med klimatförändringarna att göra?


LÄS MER: ”Beast from the east” slår mot Europa – minst 24 döda 


New York Times har ställt fyra frågor om det konstiga vädret. Här kommer svaren:

1. Hänger vädret i Arktis och Europa ihop?

Troligtvis. Det menar i alla fall klimatologen Judah Cohen, som ligger bakom en studie om hur ett varmare Arktis hänger samman med polarvirveln.

Polarvirveln är ett lågtrycksområde som normalt sett vilar över Nordpolen. Det bidrar till att "stänga inne" kall luft i Arktis. Men ibland försvagas polarvirveln och kall luft kan "fly" söderut. Detta sker med jämna mellanrum men enligt forskare bidrar klimatförändringarna och ett varmare Arktis till att polarvirveln försvagas allt mer.


LÄS MER: Iskyla och snökaos – på grund av extremvärmen 


2. Varför försvagas polarvirveln?

Detta jobbar forskare fortfarande med att förstå och det råder ingen konsensus, skriver New York Times. Men enligt Judah Cohen skapar de krympande ismassorna på Nordpolen högtryck i närheten av Barentshavet och Karahavet, som i sin tur blockerar polarvirvelns lågtryckssystem.

Isarna i Arktis har krympt ända sedan sent 70-tal. Och i januari i år var isarnas utbredning mindre än de någonsin tidigare varit under årets första månad.


LÄS MER: Det här är skillnaden mellan väder och klimatförändringar 

Snön orsakade problem i trafiken i Nepal tidigare i veckan.
Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

3. Vad händer när polarvirveln försvagas?

Kall luft kan "fly" och röra sig söderut, enligt Judah Cohen – även om andra forskare inte är lika säkra.

Cohen menar att inför extremkylan i Europa blev polarvirveln inte bara svagare – utan den splittrades i två delar. Den enda delen rörde sig till norra Eurasien, och sedan västerut i Europa. Den andra delen hamnade i nordvästra Kanada och kylde ner vädret i USA.


LÄS MER: Kylan på väg bort – så blir sportlovsvädret i dag 


4. Varför är Arktis så varmt just nu?

För New York Times drar Judah Cohen en parallell med kylskåp. Så länge dörren är stängd håller sig kylen kall och köket varmt, men om man lämnar dörren öppen rör sig den kalla luften ut i rummet. Samtidigt kommer ny, varmare luft in i kylen – och det är precis vad som sker vid Nordpolen, enligt klimatologen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.