Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-topparna får kranvatten när Finland blir ordförandeland

Sveriges statsminister om klimatmötet.
Finlands statsminister Antti Rinne hälsar på statsminister Stefan Löfven (S) under sitt besök i Rosenbad i Stockholm. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finland tar över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd och satsar på klimatsmarta lösningar – som kranvatten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Närodlad mat, klimatkompensation och videokonferenser.

Kranvatten i stället för vatten i plastflaska.

Så kommer framtidens EU-möten se ut när Finland blir ordförande, skriver Miljömagasinet.

Den 1 juli är det dags för Finland att ta över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Det blir landets tredje period som kommer pågå till årets slut.

EU-ordförandeskapets uppgifter är att förbereda möten, skapa sammanhållning och föra ärenden vidare. 

Det kommer att hållas 5 000 möten med alla 28 EU-länder. Via sociala medier kommer man kunna följa arbetet, skriver tidningen Miljömagasinet.

Brexit och klimatet i fokus

Finlands ambassadör Liisa Talonpoika gav en inblick i förberedelserna inför ordförandeskapet under den politiska Järvaveckan. På seminariet ”EU och jag” sa hon att Brexit och klimatet väntas bli de stora frågorna.

– Första saken är att hantera den institutionella röran, sa Liisa Talonpoika angående den utgående kommissionen och det inkommande parlamentet, skriver Miljömagasinet.

Jori Arvonen, undersekreterare för EU-ärenden, hoppas på att migrationsfrågan också tas upp. Han säger vidare att för att kunna stoppa den globala uppvärmningen till 1,5 grader vill Finland nå enighet i unionens långsiktiga klimatstrategi.

Finland blir ordförande i EU. Foto: Per-Olov Eriksson/N/TT / NATURFOTOGRAFERNA

Flygresor ska klimatkompenseras

Flera möten kommer att hållas men antalet kommer att begränsas. Anledningen till det handlar om att följa principer för hållbar utveckling.

Flygresorna till mötena ska klimatkompenseras av mötesdeltagarna genom finansiering av projekt som minskar utsläppen. Tjänsteresorna inom unionen ska enligt Jori Arvonen också begränsas. Det genom att i stället hålla ett ökat antal videokonferenser.

Flygresorna ska begränsas. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det första informella ministermötet hålls den 4-5 juli i Helsingfors. Då kommer närodlad, ekologisk och säsongsbetonad mat att serveras. Inte heller kommer några ordförandeskapsgåvor ges ut som det traditionellt brukar. Deltagarna kommer också att få dricka kranvatten i stället för vatten i plastflaska, skriver Miljömagasinet.

Jori Arvonen säger att Finland är redo för uppdraget med att utveckla arbetssätten för ökad öppenhet som ordförandelandet står för.