Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-parlamentet utlyser klimatnödläge

EU-parlamentet utlyser klimatnödläge.
Mette Kahlin McVeigh är klimatchef på den gröna och liberala tankesmedjan Fores. Hon skräder inte orden när hon talar om problemen med att rösta om klimatnödläge i EU-parlamentet.Foto: Pressbild/Fores
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker (MP).Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pär Holmgren, EU_parlamnetariker (MP).Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Expressen / Lisa Mattisson
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

EU-parlamentet utlyser klimatnödläge. Det står klart efter en omröstning under torsdagen – med 429 röster för och 225 emot.

Men det finns kritik mot att utlysningen inte har någon effekt.

– Det är en dimridå för att det ska se ut som att man gör någonting, och tar fokus från faktiska åtgärder, säger Mette Kahlin McVeigh, klimatchef på Fores.

Under torsdagen röstade EU-parlamentet om att utlysa nödläge. Uppmaningen har kommit från de gröna, vänstergruppen, liberalerna och den socialdemokratiska partigruppen.

Miljöpartiets ledamöter röstade för resolutionen. EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) menar att deklarationen är en viktig signal till omvärlden inför klimattoppmötet i Madrid. Han hade dock hoppats att EU-parlamentet kunnat enas om ett antal konkreta åtgärder för att göra förklaringen trovärdig.

– EU-parlamentet skickar en kraftfull signal till världen om att det är dags att skrida till handling. Det är tråkigt att de andra partierna inte ville fylla resolutionerna med verkligt innehåll men förhoppningsvis kan detta sätta press på liberaler, centerpartister, socialdemokrater och andra att börja driva en klimatpolitik i linje med vad vetenskapen kräver, säger Pär Holmgren.  

Mer än fina ord

Pär Holmgren hade inför omröstningen föreslagit att EU skulle höja klimatmålen och fasa ut de fossila subventionerna för att utlysningen skulle innebära mer än fina ord. 

– Det är märkligt att de andra partierna röstar för ett klimatnödläge men inte våra förslag som utgår ifrån FN:s klimatpanel. Hur kan man rösta för klimatnödläge och sedan föra en politik för tre graders uppvärmning? Vi är ändå glada över att resolutionen gick igenom. Nu kan vi med det här beslutet i ryggen fortsätta pressa på för en grönare politik, säger han.

Centerpartiets representant Fredrick Federley är positiv till utlysningen men kastar samtidigt en känga åt Miljöpartiet eftersom de väljer att ställa sig utanför den kommande förhandlingen kring EU:s nya klimatpaket European Green Deal. 

– Detta är ett startskott för ett Europa som är mer klimatambitiöst. Det är en väckarklocka och ett sätt att visa på den politiska betydelsen av en politik som prioriterar klimatet. Tyngdpunkten i vårt politiska arbete under den här mandatperioden kommer att vara vid klimatfrågan, säger Fredrick Federley.

Det viktigaste enligt honom är att Europas klimatlagar förbättras.

– Tuffare klimatmål till 2030, strypa subventioner till det fossila och satsa på en grön omställning som gör det i takt med ekonomin är några av åtgärderna som vi behöver på plats. Denna politik kommer jag nu driva i kommande förhandlingar. Frågan är varför Miljöpartiet väljer att stanna utanför – det börjar likna en lekstuga, säger Fredrick Federley.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke anser i stället att de nu har guldläge att driva igenom sin politik.

– Det är genant och tragiskt att Federley inte verkar kunna hantera miljöpartisternas framgångar. Vi har ett guldläge att få igenom vår politik. Om några som helst progressiva förslag ska antas av parlamentet så behöver de vårt stöd. Vi får mer inflytande genom att ställa krav, inte att lägga oss ner som en dörrmatta. De kommer behöva våra röster och det märks att vi valt rätt strategi. Jag träffade så sent som i går miljökommissionären för ett privat möte om det politiska innehållet i Green Deal.

Alice Bah Kuhnkes möte med miljökommissionär Virginijus Sinkevičius.Foto: Henrik Ljung / Pressbild

”Jag blir riktigt förbannad”

Mette Kahlin McVeigh är klimatchef på den gröna och liberala tankesmedjan Fores. Hon skräder inte orden när hon talar om problemen med att rösta om klimatnödläge i EU-parlamentet.

– Det är en dimridå för att det ska se ut som att man gör någonting, och tar fokus från faktiska åtgärder. De skjuter sig själva i foten. Det är ett nödläge. Vi vet det. Just därför har vi inte tid att stå och prata om att det är ett nödläge eller inte. De borde lägga sitt fokus på att ta fram åtgärder i stället. Jag blir riktigt förbannad.

Enligt Mette Kahlin McVeigh är grundproblemet att klimatnödläge varken är definierat eller bindande till åtgärder. 

– Det har inte hänt någonting i de länder som har utlyst klimatnödläge. Det är jättebra att folk är ute och demonstrerar och sätter fokus på klimatet, men att politikerna ska ha klimatnödläge är slöseri med tid. Politikerna ska fatta beslut – de är inte en del av aktivisterna på gatan. 

Ytterligare en resolution om klimattoppmötet i Madrid pågår fortfarande. Även i den kommer man att rösta om klimatnödläge.

Ordet nödläge förknippas med Hitler

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att frågan om nödläge varit känslig för tyskar, då ordet kan förknippas med Hitler. Och vissa har pekat på att det fanns en lag om nödläge – Notstand - under Weimarrepubliken som Adolf Hitler använde för att komma till makten. 

Fredrick Federley berättar för Expressen att det absolut inte är alla tyskar som är tveksamma, utan främst mittenhögern som tycker att det är besvärligt. 

– Jag var spänd inför omröstningen. Det här var första testet för att se hur grönt parlamentet egentligen är. Det känns betryggande med den här politiska markeringen och att vi sätter frågan i centrum för den här mandatperioden. 

Expressen reder ut skillnaden på klimat och väder

Få svar på dina frågor om vad som påverkar vårt klimat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.