Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s kritik mot svenska skatten på plastpåsar

Riksdagen beslutade i slutet av januari om att inför en skatt på plastpåsar.
EU är kritiskt till den nya svenska lagen om skatt på plastpåsar.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Priset på en plastbärkasse kommer att hamna på sex, sju kronor, menar Svensk handel.Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

EU är kritiskt till den svenska lagen om skatt på plastpåsar, skriver nyhetsbyrån Siren.

Nu uppmanas regeringskansliet att skissa på ett svar om vad en plastpåse är.

Den omdiskuterade lagen om skatt på plastkassar innehåller definitioner av begreppen plast och plastbärkassar som inte överensstämmer med ett EU-direktiv om förpackningar, skriver Siren.

Detta meddelas i ett brev från Europeiska Kommissionens Gwenole Cozigou, tillförordnad generaldirektör för Generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag.

EU-kommissionens kommentar är skickad till utrikesminister Ann Linde. Detta efter att Sverige tidigare anmält lagförslaget enligt de rutiner som finns. 

Nu uppmanas Kommerskollegium regeringskansliet att skissa på ett svar. Där ska eventuella ändringar i lagtexten vara tydligt markerade. 

Upp till sju kronor för en plastpåse

Skatten ska bli tre kronor på bärkassar när man handlar mat. Och varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre. Skatten träder i kraft den 1 mars, men själva skatten på plastbärkassar tas ut först från den 1 maj.

Det innebär att priset för en vanlig plastbärkasse hamnar på sex, sju kronor, menar Svensk handel.

Enligt Miljöpartiet och regeringen är ekonomiska styrmedel ett effektivt sätt att få bort plastpåsarna, eftersom det är problem med både nedskräpning och fossilberoende. Samtidigt beräknas skatten ge cirka 2,7 miljarder kronor, intäkter som uteblir om man lyckas få bort plastpåsarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.