Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-ministern: ”Vi behöver bli radikalare i klimatfrågan”

Hans Dahlgren (S), EU-minister. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Vi kan inte klara klimatfrågan själva inom Europa.

Det säger EU-minister Hans Dahlgren (S) i ”Ekots” lördagsintervju.

Den svenska regeringen vill att EU i framöver kräver klimatåtgärder av de länder som är intresserade av handelsavtal med unionen.

– Vi kan ju inte klara klimatfrågan själva inom Europa. Även om vi gör alla rätt måste också amerikaner och kineser, ja hela världen måste vi ta ett gemensamt ansvar för klimatfrågan, så det är rätt att ställa de kraven, säger EU-ministern Hans Dahlgren till Sveriges Radios ”Ekot”.

”Det är allvar nu”

Socialdemokrater och liberaler förklarade inför EU-valet att i framtiden måste handelsavtal innebära någon form av åtgärder från motparten när det gäller klimatet.

– Vi behöver bli radikalare i klimatfrågan. De beslut som vi har fattat hittills räcker inte för att nå de mål som behövs för att verkligen få ett stopp på utsläppen av växthusgaserna som ju hotar hela vår planets överlevnad på sikt. Det är allvar nu, konstaterar Hans Dahlgren.

”Krafttag för att stoppa utsläppen”

I en intervju med Nyhetssajten Europaportalen i slutet av maj, förklarade EU-ministern:

– Det finns mycket som förenar, ta klimatfrågan. Även andra partier än De gröna, och speciellt vårt parti och våra partivänner i Europa, har verkligen insett hur betydelsefullt det är att ta krafttag för att stoppa utsläppen av växthusgaser.