Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-kommissionen: Slopa Dublinförordningen helt

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto: OLIVIER HOSLET / AP TT NYHETSBYRÅN
Fabrik i Sundsvall.Foto: BERT ÖHMAN

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt första ”tal till unionen” på onsdagen.

Kommissionen föreslår nu att Dublinförordningen ska skrotas.

Von der Leyen vill också att koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent i stället för 40 procent fram till 2030.

Ursula von der Leyen höll på onsdagen sitt första tal om läget i EU.

Hon meddelade att EU-kommissionen vill att Dublinförordningen ska upphävas. Systemet går ut på att asylsökande inom EU ska prövas i det första land man kommer till.

– Jag kan meddela att vi kommer att upphäva Dublinförordningen och ersätta den med ett nytt styrningssystem för migration, säger von der Leyen i parlamentet, enligt TT.

Det är oklart hur den nya regleringen kommer att se ut. Förslag väntas nästa vecka.

– Det kommer ha gemensamma strukturer för asyl och återflyttningar, och den kommer att ha en ny stark solidaritetsmekanism, sa Von der Leyen.

Ambitiösare klimatmål

Hon lovade också en skärpning av utsläppsmålen till år 2030. Det handlar om beslut om att gå från nuvarande mål om en minskning med 40 procent från 1990 års nivåer till ”minst” 55 procent.

– Medan allehanda aktiviteter frystes i världen under pandemin så blev själva världen hetare, sa von der Leyen i sitt tal och fortsatte:

– Jag förstår att det är för mycket för vissa och för lite för andra, men vår förhandsgranskning har visat att ekonomin och industrin kan och vill klara av det här.

Von der Leyen riktade också en tydlig pik mot USA:s president Donald Trump.

– Vårt ledarskap handlar inte om att göra propaganda för oss själva. Det handlar inte om Europa först, sa hon, rapporterar TT.

Enligt tidigare krav

Det har tidigare väntats att EU-kommissionen skulle föreslå ambitiösare klimatmål för att målen i Parisavtalet med högst 1,5 graders uppvärmning ska kunna uppfyllas.

Flera medlemsländer har krävt det, bland annat Sverige.

– EU:s nuvarande mål är för låga för att vara i linje med Parisavtalet. Ambitionsnivån måste höjas om EU ska behålla sin ledarroll på klimatområdet, har Sveriges miljöminister Isabella Lövin tidigare sagt.

Sveriges klimatmål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.