Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU: Ge 100 miljarder euro till kolberoende regioner

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Katowice, beläget i Polens södra kolregion, stod värd för FN:s stora klimatmöte 2018.Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Fredrick Federley leder den liberala gruppen Renew Europes klimatarbete i EU-parlamentet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På tisdagen presenterade EU-kommissionen ett förslag om en ny fond för en så kallad rättvis klimatomställning.

Man hoppas få draghjälp från det privata näringslivet för att komma upp i 100 miljarder euro – som ska hjälpa övergången från kol till förnybart i fattiga regioner.

I december presenterades EU:s handlingsplan för klimatet, också kallad gröna given eller green deal, som bland annat innebär att unionen ska vara klimatneutral år 2050. 

Nu väntar ett antal beslut för att klimatpaketet – som omfattar 1 000 miljarder euro över tio års tid – ska omsättas i skarp politik.

En viktig del i arbetet är en så kallad ”just transition mechanism”, som handlar om att stödja omställningen för fattiga och kolberoende regioner, främst i Östeuropa och länder som Polen. Förhoppningen är att kunna betala ut 100 miljarder euro genom en särskild fond för rättvis omställning. 

Av fondens 100 miljarder euro ska 7,5 miljarder komma från EU:s långtidsbudget 2021-2027. Resten hoppas man samla med hjälp från det privata näringslivet.

– Förhoppningen är att omställningsmekanismen ska bli som en katalysator och det kommer att krävas både offentlig och privat finansiering, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley, som leder den liberala gruppens klimatarbete i parlamentet, till Expressen.

”Riskerar att ge populismen ökad medvind”

Fonden anses vara viktig för att Europas fattiga delar inte straffas under klimatomställningen. 

– Det handlar om att motverka en motreaktion på platser där populistiska partier nu vinner mark. Man hoppas visa att omställningen kan leda till nya, gröna jobb, har klimatpolitikforskaren Björn-Ola Linnér sagt till Expressen.

Om att populistiska partier vinner mark i kolberoende regioner säger Fredrick Federley:

– I Polen är i dag omkring en miljon människor beroende av kolkraften för sin inkomst och det kommer bli en hård process för dem att ställa om, som riskerar att ge populismen ökad medvind. Gör vi det här rätt så är jag övertygad om att vi kan både göra stora steg för klimatet och motarbeta högerpopulism.

Miljöpartiet skriver i en kommentar att den gröna gruppen välkomnar kommissionens förslag, men att man måste se till att pengarna går till arbetarnas kompetensutveckling och inte bara till företagens omställning. Dessutom vill man att pengarna garanterar en verklig utfasning av det fossila – och inte en övergång till fossilgas. 

EU-länderna säger ja till ett klimatneutralt EU år 2050

Polen ställer sig utanför beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.