Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU klassar inte vattenkraft som hållbar energikälla

Anna Borg om utmaningarna Vattenfall står inför.
Elisabeth Svantesson, Moderat ekonomisk-politiske talesperson
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund (MP), biträdande finansminister
Foto: REGERINGSKANSLIET / TT NYHETSBYRÅN REGERINGSKANSLIET

EU-kommissionen klassar inte vattenkraft som hållbar energikälla längre.

Och det är något som kommer innebära ekonomiska konsekvenser, enligt Moderaterna.

– Regeringen borde vara aktiva i att driva och värna om svenskt intresse, säger Elisabeth Svantesson (M).

EU:s lista över miljömässigt hållbara investeringar ska locka privat kapital till gröna investeringar – men i den listan ingår inte vattenkraft. 

Nu får regeringen kritik för att ha misslyckats med att försvara svenska intressen. 

– Att vattenkraft inte skulle komma med på den listan, över hållbar och grön energikälla, det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

En negativ stämpel

Konsekvensen av att vattenkraft inte står med på listan – gör att det bli allt svårare för de svenska energiföretagen att locka riskvilligt kapital. Och får i stället en negativ stämpel av gröna investerare. 

– Skulle vi landa i att det inte inkluderas i den gröna taxonomin, ja då kommer investeringar i till exempel i vattenkraft inte att klassas som en grön investering och då finns det ju risk att det kommer att försvåra finansieringen av den typen av projekt, menar biträdande finansminister Per Bolund (MP), till SR Ekot.  

Svantesson: ”Högre energipriser”

Även Elisabeth Svantesson (M) är inne på Bolunds spår: 

– Det kommer bli svårare att få pengar dit, alltså finansiering och investeringar. Det kommer leda till högre kostnader och högre energipriser, säger hon.

Svantesson tycker därför att regeringen inte värnat om det svenska intresset. 

– Regeringen har haft ett helt år på sig i det här arbetet. Och man borde vara aktiv i att driva och värna svenskt intresse. Andra länder har gjort det väldigt aktivt. Men att vattenkraft inte skulle komma med på den listan, över hållbar och grön energikälla, det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger hon och fortsätter:

– Nu hoppas jag att man försöker komma med på listan. Jag hoppas att det inte är försent, utan att man kan påverka.

SE MER: 

Expressen har träffat Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson som tycker regeringen har missbedömt coronakrisens djup

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.