Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enorma bränder rasar – extremhetta i Spanien

Meteorologen: ”40 grader i södra Frankrike”.
Under lördagen var det omkring 500 brandmän som kämpade för att bekämpa bränderna vid bergskedjan Sierra de la Culebra i Spanien.
Foto: EUROPA PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/EUROPA PRESS/ABACA
20 000 hektar stod i lågor vid bergskedjan Sierra de la Culebra under lördagen.
Foto: EMILIO FRAILE / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandmän kämpar mot lågorna i Sierra de la Culebra.
Foto: EMILIO FRAILE / AP TT NYHETSBYRÅN

Extremhettan i Europa har fört med sig kraftiga skogsbränder i Spanien.

Under lördagen stod hela 20 000 hektar i lågor vid bergskedjan Sierra de la Culebra och invånarna i elva byar var tvungna att evakuera, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Spanien befinner sig i en värmebölja med temperaturer på 40 till 42 grader på flera håll och i den torra naturen har flera kraftiga skogsbränder blossat upp.

Värst drabbat är de norra delarna av Spanien, bland annat kring staden Zamora och i området kring Sierra de la Culebra där bränder härjade i 20 000 hektar under lördagen, enligt Reuters.

På grund av bränderna har invånarna ifrån elva olika byar tvingats lämna sina hem.

I skrivande stund finns det dock inga uppgifter om att någon skadats eller dödats.

”Nära 44 grader”

Lantbrukaren Bernardo Funes, som driver ett ekologiskt jordbruk i Zaragoza i nordöstra Spanien, är mycket orolig över den extrema värmen som kommit tidigt i år.

– Det här är bevis på klimatförändringarna. Det är mycket oroväckande, vi har redan sett toppar på 34, 35 grader i maj och nu i juni är det nära 44 grader, säger han till Reuters.

En som delar oron är lottförsäljaren Marisa Gutierrez.

– Det har varit riktigt illa, med vindar som känns om de kommer från öknen. Det här är inte normalt, under den här tiden på året brukar det ofta vara behagliga temperaturer, säger hon till nyhetsbyrån.

Vid sidan av Spanien har även flera andra europeiska länder drabbats av extremhettan, bland annat Frankrike och Storbritannien, skriver Reuters.

Extremvärme i Europa – fågelungar ”kokas”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.