Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enorma betonghögar kopplas till Think Pink

TV4: Huvudman för betongbolag har uppdrag hos företaget • Bella Nilsson häktad.
Företaget NMT Think Pink AB:s avfallsanläggning i Kassmyra i Tumba.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Sopföretagaren Bella Nilsson.

Sopföretagaren Bella Nilsson, hennes make och ytterligare en person sitter häktade misstänkta för grovt miljöbrott, efter att polisen slagit till mot bolaget Think Pink. 

Samtidigt växer enorma betonghögar vid Think Pinks grovsopberg i ett vattenskyddsområde i Botkyrka – och enligt TV4 Nyheterna finns en koppling till Bella Nilssons bolag. 

Expressen har i flera artiklar granskat hur bolaget Think Pink misstänks ha byggt enorma sopberg med miljöfarligt avfall, bland annat med hjälp av brottsdömda konsulter och en 80-årig bulvan. 

Ägaren Bella Nilsson, hennes make Thomas Nilsson och en tredje person häktades förra veckan.

– ­Hon nekar till brottsmisstankarna, har advokat Thomas Bodström, Bella Nilssons försvarare, sagt till Expressen.

Bolagen dumpar grovsopor och betongavfall i vattenskyddsområdet

Ett av Think Pinks berg av grovsopor finns vid ett vattenskyddsområde i Botkyrka, i södra Stockholm. 

Och här finns även enorma högar byggavfall med returbetong – 100 meter från närmsta boende. 

Avfallet väcker oro i området. 

TV4 Nyheterna har granskat situationen i Botkyrka. Enligt kanalen finns en koppling mellan betongavfallet och Think Pink grovsopberg:                                                                                                                                                                                                                                 I bolaget Betong AB som skyfflat dit betongavfallet sitter en huvudman som även har uppdrag inom Think Pink-koncernen. 

Kommunordförande: ”Vi vet bara att det är två olika bolag”

– Vi vet bara att det är två olika bolag utifrån de handlingar som vi har fått, säger Myrna Persson (MP), ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka, till TV4.  

Ansvariga på kommunen säger sig vara oförmögna att stoppa hanteringen av betongavfall på industriområdet, och hänvisar till länsstyrelsen.

– Om det är möjligt att stoppa det, är det klart att jag ska göra det, säger Myrna Persson till TV4.  

Polisen tömde Bella Nilssons villa på bevismaterial

Lördagen den 12 september slog NOA, polisens Nationella operativa avdelning, till mot bolaget Think Pink och dess frontfigur och ägare – entreprenören Bella Nilsson. 

Enligt uppgift till Expressen gömde sig Bella Nilsson i ett förråd i den exklusiva Stockholmsvillan.

Tillsammans med maken Thomas Nilsson och ytterligare en person greps och anhölls hon misstänkt för grovt miljöbrott och häktades några dagar efteråt. 

Utredare från olika polismyndigheter tillbringade dagen med att tömma villan på bevismaterial, som bars ut i papperskassar. 

Sedan dess har Expressen reportrar Michael Syrén och Arne Lapidus granskat Think Pinks verksamhet i en rad artiklar. 

Think Pink-härvan: Detta har hänt

12 september: Bella Nilsson, maken och ytterligare en person grips och anhålls för grovt miljöbrott. 

15 september: Trion häktas som misstänkta för grovt miljöbrott. 

16 september: Expressen berättar om Think Pinks enorma berg av osorterade grovsopor i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun. 

Expressen rapporterar även om hur miljöfarligt avfall från bolaget vållar stora problem på en sopstation i Laxå och hur grannar klagar på buller och damm. 

18 september: Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) kommenterar uppgifterna om Think Pinks sophantering som framkommit i Expressens granskning: ”Verkligen förkastligt”, säger hon och öppnar för att förstärka polisens utredningskapacitet kring miljöbrott. 

19 september: Expressen berättar om hur Think Pink använde sig av en bulvan i 80-årsåldern för att slippa ansvar för sin soptipp i Dannemora. 

20 september: Expressen avslöjar hur Think Pink har använt sig av två konsulter som tidigare har dömts för grov brottslighet, bland annat mordbrand och omfattande skattebedrägerier. Konsulterna har även jobbat hos bolaget LMAG, som var inblandad i batteriskandalen som resulterade i att fyra män fick fängelsedomar tidigare i år. 

Polisens insatsstyrka till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.