Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena Endre om planerna på att strejka med Greta

Expressens Karin Sörbring har träffat ”Tunn is”-aktuella skådespelaren som berättar om sitt klimatengagemang
Foto: OLLE SPORRONG
”Tunn is”-skådespelarna Alexander Karim, Bianca Kronlöf, Lena Endre och Johannes Bah Kuhnke.Foto: SAGA SIG / TV4

Idén till nya klimatthrillern ”Tunn is” fick Lena Endre när hon som Greenpeaceambassadör skulle följa klimatforskares arbete på organisationens skepp i Barents hav.

Precis innan hon klev ombord stormade nämligen rysk militär ombord och grep alla.

– På sätt och vis är jag nästan glad att det tog sju år att förverkliga det här projektet, för klimatfrågan har aldrig varit hetare, säger Lena Endre.

•Redan när Expressen intervjuade Lena Endre 2014 handlade en stor del av samtalet om hennes engagemang för klimatet. Det intensifierades 2007 medan Lena Endre underhöll världens ledare som samlades till toppmöte i Tällberg i Dalarna.

– Att höra många av de 600 klimatforskare som deltog prata om utmaningarna med att exempelvis försöka lyfta folk ur fattigdom och samtidigt inte skada miljön väckte verkligen mitt intresse. Greenpeace reagerade på att jag i många intervjuer pratade om just klimat och frågade om jag ville bli ambassadör. Jag sade tveklöst ja, berättar hon.
Lena Endre möter Expressen på restaurang Tak, där hon svarar på frågor om TV4:s och C Mores nya storsatsning, serien ”Tunn is”.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Lena Endre om klimatkampen och nya rollen i thrillern ”Tunn is”. Foto: OLLE SPORRONG

Solen håller på att gå ner och Lena Endre blickar från trettonde våningen ut över Riddarfjärden i Stockholm. Hon fortsätter:

– Vi står inför en tid då vi måste göra något. Vi kan inte blunda för klimatförändringarna, även om många verkar vilja göra det. Det räcker inte att bara handla secondhand, sopsortera och begränsa sig till någon enstaka flygresa om året, det måste till mer. Och jag hoppas att de som ser ”Tunn is” – utöver att få spänning – faktiskt engagerar sig. Ett första steg kan vara att lära sig mer och ta till sig vad forskarna säger om utvecklingen. Klimatförändringen är ingen åsikt. Den är ett faktum som vi måste förhålla oss till och agera för att stoppa.

Klimatförändringen är ingen åsikt, den är ett faktum som vi måste förhålla oss till och agera för att stoppa.

”Tunn is” börjar med att ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland samtidigt som Arktiska rådet försöker enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Original-tv-serien har inspirerats av verkliga händelser 2013. Då fängslades de Greenpeacekollegor som Lena Endre skulle följa ombord på forskningsfartyget Esperanza – bara några dagar innan hon själv skulle borda skeppet. 

Solen håller på att gå ner över Riddarfjärden i Stockholm när Lena Endre fotograferas.Foto: OLLE SPORRONG

Därför ville hon göra en klimatthriller

Lena Endre berättar att ytterligare två händelser bidrog till att ”Tunn is” blev verklighet:

– När 29-åriga Greenpeacemedarbetaren Carolina Nyberg-Steisner för några år sedan dog i en flygolycka, medan hon skulle inspektera skador på regnskogarna i Amazonas, frågade jag vad det bästa jag kunde göra i det läget var. Då fick jag svaret att jag borde göra en långfilm eller serie om klimatfrågor och storpolitik.

Det andra starka intrycket som resulterade i tv-serien var då Lena Endre närvarade när Arktiska Rådet för sju år sedan träffades i Kiruna. De var där för att höra hur ursprungsbefolkningar runtom i världen upplevde olja i mark och hav, missbildade fiskar – och det faktum att företagen alltid slog ifrån sig allt ansvar.

– Det gick inte att hålla tillbaka tårarna när en gammal inuitkvinna från norra Kanada berättade att en ren stod och grät utanför hennes husknut. Hon gick fram till den och förstod att den behövde hjälp för att få dö. När hon skjutit renen skar hon upp magen på den och såg att hela djuret var fullt av tumörer. Detta i ett landskap som påverkats enormt av utvinning av naturresurser, minns Lena Endre.

Lena Endre och resten av teamet spelade i tre månader in ”Tunn is”. I serien spelar hon utrikesminister Elsa Engström.Foto: SAGA SIG / TV4
”Tunn is”-skådespelarna Alexander Karim, Bianca Kronlöf, Lena Endre och Johannes Bah Kuhnke.Foto: SAGA SIG / TV4

Lena Endre i nya "Tunn is".

”Tunn is” har premiär på C More och TV4 måndag den tredje februari. Lena Endre, 64, spelar utrikesminister Elsa Engström. Alexander Karim gör rollen som den politiska rådgivaren Viktor och Bianca Kronlöf spelar Säpoagenten Liv som är gravid med Viktors barn. 

Lena Endre är även aktuell med spelfilmen ”Min pappa Marianne” som har premiär i början av februari. 

Inför inspelningen på Island – det saknas nämligen boende, mat och annan infrastruktur för att ett stort filmteam ska kunna bo i en liten by på Grönland – bad Lena Endre att få intervjua dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S). Det slutade med att hon fick praktisera hos statsrådet i tre dagar. 

– Det var otroligt intressant att vara en fluga på väggen och se vilka enorma luntor utrikesministern hade att läsa in, hur galet många möten det var och hur engagerad hon var i allt. Det där drivet har jag försökt ta med mig när jag har gestaltat Elsa.

Ska demonstrera med Greta Thunberg

Under de tre månaderna på Island var det ”kallt och jäkligt”, men alla medarbetare gick i gång på att få göra någonting så meningsfullt.

Lena Endre konstaterar att klimatet är den största politiska frågan nu.

– Vi måste alla hjälpa Greta och alla andra som engagerar sig för klimatet att fortsätta göra folk nyfikna på de här frågorna!

Hur ska du hjälpa Greta Thunberg?

– Genom att vara med Greta och demonstrera utanför riksdagen. Det behövs djärva beslut och samarbete över partigränserna. Det är irrelevant vilket parti man tillhör om det till slut blir så illa att man inte längre kan bo på den här planeten. Jag gör så gott jag kan på min front, men vi behöver få till ett systemskifte.

Många klimataktivister säger att det lätt blir konflikter i relation till de närmaste. Hur är det för dig?

– Jag kan bli galen när folk säger ”jaja, du påstår det”, som om det vore en åsikt när det i själva verket är den samlade forskarkåren som står bakom beskrivningen. En del verkar också tycka att det är dystopiskt skitsnack och att allt kommer att lösa sig av sig självt. Men klimatkrisen är redan här, även om den inte är lika påtaglig i Sverige som på många andra håll i världen. Det kan helt klart bli dålig stämning och bråk på familjemiddagar, inte minst om den äldre generationen är med. Men min man och mina barn är dock sedan länge med i klimatkampen.

Expressens Karin Sörbring om hur du som konsument kan tjäna pengar på att livsmedelsjättarna försöker minska matsvinnet.

Här är unga rånarna som förnedrar barn

Urinerar på offer, tvingar barn att kyssa fötter och filmar

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.