Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Emma Boëthius

Viktigare än någonsin att återvinningen granskas

Expressens rapportering om batterifusket har fått genomslag i medier över hela Sverige.Foto: HANNA PERSSON / DN / TT

Expressens avslöjande om batteriavfall nedgrävt i en åker har blivit känt som ”batteriskandalen” – och tillhör de miljögranskningar som engagerat flest läsare. Nu vill vice statsminister Isabella Lövin skärpa lagen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att sopsortera har blivit en självklarhet för de flesta svenskar. Redan från förskoleåldern lär vi oss att i alla väder ta oss till återvinningsstationen, för att med värkande fingrar separera illaluktande plast från läckande mjölkpaket och vassa kapsyler. Ett batteri på marken plockar vi upp – oavsett om det är tappat av någon annan. Men vad händer egentligen med det uppdelade skräpet, som vi kämpat så samvetsgrant med att ta till vara? 

Expressens klimatredaktion på fyra personer granskar alla aspekter av miljöfrågan. Och återvinningsbranschen är långt ifrån undantaget. Nyligen berättade reportern Karin Sörbring hur snabbmatsjätten Subway lurat sina kunder att tro att de sorterade sitt skräp, trots att soporna blandades ihop i en och samma tunna. Tidigare i vintras granskade Matilda Nyberg en av Sveriges största återvinnare av batterier. Hon kunde avslöja att företaget systematiskt lämnat avfallet från de röda holkarna vidare till underleverantörer – som i sin tur misstänks ha dumpat det i naturen

Expressens rapportering om batterifusket har fått genomslag i medier över hela Sverige. Och journalistiken har gjort skillnad. Återvinningsföretaget stoppades med omedelbar verkan och flera personer sitter efter avslöjandet häktade, i väntan på åtal. Miljöpartiets Isabella Lövin, vice statsminister och miljö- och klimatminister, har reagerat starkt på batteriskandalen

– Det är horribelt, säger hon till Matilda Nyberg.

Lövin slår bland annat fast att ”avfallshantering är en bransch där vi kan se aktivitet inifrån organiserad brottslighet”. 

Nu lovar hon att arbeta för att lagen skärps – och att kontrollerna blir mer effektiva:

– Det är viktigt att vi sätter stopp för rena gangstermetoder.

Återvinningsbranschen växer i takt med vår medvetenhet om miljön. I grunden är det en positiv utveckling, men risken att oärliga aktörer hittar kryphål är uppenbar. Och batteriernas betydelse för oss spås växa lavinartat – i allt från smarta telefoner till bilar. Expressen Klimat kommer att hålla ögonen på fusket även framöver. Låt oss hoppas att politikerna håller sina löften om att göra detsamma.