Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Emma Boëthius

Nu ställer vi partiledarna till svars om klimatkrisen

Ulf Kristerssons klimatsvar – på tre minuter.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

2019 är året när nästan alla svenska partier vill kalla sig för ”klimatparti”. Men vad gör de egentligen åt klimatkrisen? I en ny intervjuserie ställer vi partiledarna till svars.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I storstäderna kretsar vår klimatdiskussion inte sällan kring halloumi, lyxkonsumtion, eller om att avstå från weekend-resor med flyg. Det handlar om skam. Livsstilsmarkörer. Individens ansvar. Samtidigt har många svenskar helt andra förutsättningar. Och polariseringen växer. Enligt en genomlysning i Dagens Samhälle röstade väljarna i betydligt högre utsträckning på SD i glesbygden jämfört med i storstäderna 2018. För MP gällde det omvända. Klyftan mellan stad och land återspeglas inom klimatfrågan. Nyligen skildrade Expressens Malin Roos Kirunabornas inställning till klimatkrisen, i skuggan av gruvan som är ortens största arbetsgivare – och en av landets största utsläppare.

Numera tror allmänheten betydligt mer på politiska åtgärder som en lösning på klimatfrågan, än på att låta företagen själva sköta omställningen, visade Sifo i somras. Och enligt Novus opinionsundersökning i höst rankar väljarna klimatfrågan som viktigare än både äldreomsorg, jobb och landets ekonomi. Samtidigt larmar forskarna om ett alltmer akut läge. I sin senaste rapport pekade FN:s klimatpanel IPCC på att klimatförändringarna sker i en snabbare takt än vad forskarna tidigare trott. Men hur genomtänkta är politikernas lösningar? Hur förhåller de sig till forskarnas larm? Och hur bråttom har de? 

Politiker styr gärna debatten efter sin egen agenda – färgad av strategier kring popularitet och opinion. Kanske sker det ibland på bekostnad av väljarnas förtroende. Bara fyra procent av befolkningen uppger att de känner sig mycket trygga med det politiska ledarskapet, enligt Novus undersökning. 

I Expressen intervjuserie, som startar i dag, kommer ingen av partiledarna undan genom att byta ämne. Vår klimatreporter Filippa Rogvall har träffat de svenska partiledarna för var sin lång intervju, med fråga efter fråga efter fråga på ett och samma tema. Syftet: att låta klimatfrågan ta plats. Läs deras svar – och bilda dig en egen uppfattning.

Se intervjun med Ulf Kristersson (M):