Klimatförnekare har blivit ett laddat skällsord – något ingen vill kalla sig. Men det finns en betydande grupp svenskar som förnekar larmen från forskarvärlden. Mejlen som skickas till Expressens klimatredaktion handlar ofta om konspirationer, om lögner, och om att ingen vill lyssna. Nu gör vi tvärtemot vad journalister brukar; vi låter dessa människor komma till tals.
Expressens klimatreporter Matilda Nyberg har under lång tid undersökt den grupp som sätter sig emot majoriteten av världens klimatforskare. Hon har lyssnat, belyst deras argument, och låtit experter bemöta dem. Allt för att låta dig som läsare bilda dig en egen uppfattning.
En mindre del av svenskarna tycker inte att det krävs drastiska insatser mot klimatförändringarna, enligt en undersökning av Kantar Sifo. Samtidigt anser större delen av befolkningen att drastiska insatser behövs. Expressen vill skildra båda sidor.
Vi är måna om att visa upp flera perspektiv, för att ge dig som läsare en så bred bild som möjligt. Klimatfrågan är inget undantag. När vi rapporterar om bränderna i Amazonas skriver Expressens klimatredaktion även om de falska bilderna, och om sanningen bakom uttrycket ”jordens lungor”. När skatten på plastpåsar höjs granskar vi nyttan med det. Vår ambition är att förklara, gå på djupet och ge dig som läsare ett sammanhang.
I våra nyhetstexter refererar vi ofta till rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC, som regelbundet sammanställs med hjälp av hundratals forskare över hela världen. Nu vill vi även berätta om människorna som ifrågasätter deras slutsatser, men som sällan kommer till tals i medierna.
Expressens klimatredaktion består av fem journalister. Vi granskar politiker, rapporterar om klimateffekter, gör konsumentguider och skriver fördjupande reportage.
Vår journalistik bygger inte på aktivism, utan på en drivkraft att belysa klimatfrågan. Ur alla aspekter – och utifrån allas perspektiv.