Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma Boëthius

En historisk vecka för klimatnödläget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Greta Thunberg, världens i dag mest kända klimataktivist.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg på skolstrejk.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vi går in i en historisk vecka för klimatnödläget. Om några dagar inleds FN-mötet i New York – där medlemsländernas handlingsplaner ska presenteras. Expressen markerar allvaret genom att delta i den globala satsningen Covering climate now.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det journalistiska samarbetet, där bland annat The Guardian ingår, har som syfte att under en och samma vecka sprida kunskap kring klimatfrågan. Med start i dag delar ledande medier idéer, verktyg och material med varandra. Men bestämmer givetvis självständigt över sina egna publiceringar.

Greta Thunberg, världens i dag mest kända klimataktivist, gör just nu succé i de amerikanska pratshowerna. 16-åringen, som har seglat över Atlanten, är inbjuden att tala under FN:s toppmöte Climate action summit. På fredag kommer barn och vuxna över hela världen att demonstrera för att visa sitt stöd.

Rockström, som är välkänd för sin annars så optimistiska framtidssyn, har tappat hoppet.

FN-mötet i New York sticker ut. Det inträffar i en tid när den globala klimatrörelsen vuxit sig starkare än någonsin. Och målet är tydligt: Världens ledare ska presentera konkreta åtgärder.

”Jag tror att Gretas tydliga budskap, tillsammans med de tydliga budskapen från FN:s klimatpanel, har gett oss alla en anledning att fundera”, har Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz sagt till Expressen.

Samtidigt ökar världens utsläpp – liksom även Sveriges. Och mycket tyder på att tiden är knapp. I Parisavtalet enades världens ledare om att hejda den globala uppvärmningen vid 1,5 eller 2 grader. Nyligen konstaterade Johan Rockström, chef för Potsdam institute for climate impact research, att målet är orealistiskt.

”Vi applicerar önsketänkande för att tillåta en mjukare utfasning av vår fossila era”, skrev professorn i en uppmärksammad krönika i Svenska Dagbladet. Rockström, som är välkänd för sin annars så optimistiska framtidssyn, har tappat hoppet. Men han vill inte ge upp. Likt Greta Thunberg kräver han handlingskraft. ”Ett akut läge kräver agerande, inte passivitet.”

På vissa håll har klimateffekterna redan blivit smärtsamt tydliga, vilket Expressens Niclas Hammarström och Magnus Falkehed i våras berättade om i flera unika reportage. Exakt hur fort det kommer att gå innan den globala uppvärmningen nått en mer katastrofal nivå diskuteras. Men en sak är forskarna ense om. Vi människor förstör just nu planeten, och förändrar vi inte vårt beteende kommer jorden på sikt inte längre att vara sig lik.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap.
Foto: OLLE SPORRONG

Projektet Covering climate now föddes under en journalistisk konferens vid Columbia Journalism School i våras, initierat av den legendariske amerikanska tv-ikonen Bill Moyers.

”Under kriget var journalistikens uppgift att visa världen den katastrof som väntade. Vi måste ta oss an klimatkrisen på samma sätt”, sa han i ett uppmärksammat tal, och poängterade: ”Vårt ansvar som journalister är att berätta så att människor förstår”.

Vår klimatredaktion på fem personer synar ämnet ur alla perspektiv, och vi är journalister.

På Expressen bevakar vi sedan länge klimatnödläget med ambitionen att folkbilda, och som ett led i detta redovisar vi koldioxidhalten i atmosfären i tidningen – varje dag. Vår klimatredaktion på fem personer synar ämnet ur alla perspektiv, och vi är journalister. Inte aktivister. När världens medier i dag enas i Covering climate now är det en självklarhet för Expressen att delta i samarbetet.

Vi kommer den närmaste veckan att rapportera om såväl Greta Thunberg och den globala klimatrörelsen, som om Sveriges roll på FN-mötet. Hela tiden med ambitionen: att berätta så att människor förstår. 


Emma Boëthius är chef för Expressens klimatredaktion