Emma Ravandoni ville göra något för miljön och insåg att hon förbrukar många kaffefilter. Foto: PrivatEmma Ravandoni ville göra något för miljön och insåg att hon förbrukar många kaffefilter. Foto: Privat
Emma Ravandoni ville göra något för miljön och insåg att hon förbrukar många kaffefilter. Foto: Privat
Kaffefiltrena sköljs av mellan användningarna och kokas ibland för hygienen. Foto: PrivatKaffefiltrena sköljs av mellan användningarna och kokas ibland för hygienen. Foto: Privat
Kaffefiltrena sköljs av mellan användningarna och kokas ibland för hygienen. Foto: Privat
Kaffefiltrena Anna Laxhed tillverkar passar i vanliga kaffebryggare. Foto: PrivatKaffefiltrena Anna Laxhed tillverkar passar i vanliga kaffebryggare. Foto: Privat
Kaffefiltrena Anna Laxhed tillverkar passar i vanliga kaffebryggare. Foto: Privat

Emma, 27, har samma kaffefilter varje dag

Publicerad

Att engångsartiklar som plastbestick inte är bra för miljön är många medvetna om.

Men det finns produkter vi använder varje dag utan att tänka på dess klimatpåverkan – som kaffefilter till exempel.

Emma Ravandoni, 27, har hittat ett sätt att njuta av kaffet och samtidigt vara snäll mot miljön.

– Jag tänkte gud vad smart, att återanvända dem i stället för att köpa och bara kasta bort, säger hon.

Föräldralediga småbarnsmamman Emma Ravandoni dricker mycket kaffe. Ofta brygger hon tre gånger om dagen – vilket innebär en förbrukning på över 1 000 kaffefilter om året. Hon berättar att familjen försöker att tänka på miljön i vardagen.

– Vi äter nästan inget kött hemma, just för att jag vet att det är sådan klimatpåverkan av det. Vi försöker att verkligen tänka när vi köper råvaror. Vad det är för produkter, vilken miljöpåverkan de har, om de har färdats långt eller om det behövs mycket vatten för att framställa produkterna, säger Emma Ravandoni.

Hon tycker att det känns dåligt att använda så mycket engångsprodukter, så när hon såg ett inlägg på Facebook om återanvändningsbara filter nappade hon därför direkt.

– Jag tänkte gud vad smart, att kunna återanvända dem i stället för att köpa och bara kasta bort, säger Emma Ravandoni.

De återanvändbara kaffefiltrena är gjorda i tyg, och passar hennes vanliga kaffebryggare. 

– Det är inte krångligt alls, säger hon.

 

LÄS MER: Så påverkas miljön av dina Wish-prylar 

Anna Laxhed tar vara på det spill som blir av.Foto: PRIVAT

Syr kaffefilter av retrotyger

Anna Laxhed tillverkar tygkaffefilter. Hon syr dem av spillbitar, är tygbiten för liten att göra annat av så blir den till ett kaffefilter.

Hon är väldigt förtjust i äldre tyger från 70-talet i färgglada mönster. De används precis som ett vanligt kaffefilter, men i stället för att slänga dem så sköljs de av och hängs på tork.

Om man vill rengöra dem lite extra noga någon gång emellanåt så kan de kokas i några minuter. Men det gör Anna Laxhed bara någon gång i månaden.

– Jag tycker inte att det är krångligare att använda tygfiltrena än vanliga filter. Tvärtom så blir det mindre sopor. Engångsfilter tar i och för sig inte så mycket plats i sopkärlet så att man märker det dagligen, men på sikt blir det ju mindre sopor, säger Anna Laxhed.

Den största klimatfördelen, enligt Anna Laxhed, är att det minskar sopberget, inte bara på grund av att inga kaffefilter slängs - utan även för att hon tar till vara på tyget som annars också hade hamnat i soporna.

 

LÄS MER: Okända hotet mot klassiska OS-byarna 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag