Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elscootrar mindre miljövänliga än bussar

Efter invasionen av delningsbara elsootrar ökar nu försäljningen för dem som vill äga sin egen scooter.
Elscootrar som ligger på gatan är en vanlig syn.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
De snabba fordonen är inte så miljövänliga som man kan tro.
Foto: Johan Jeppsson/TT / SMVK Johan Jeppsson

I större städer är elscootrar numera ett naturligt inslag.

De marknadsförs ofta av företagen som miljövänliga men en ny studie visar att så inte är fallet, rapporterar Veckans Affärer

En elscooter genererar mer växthusgasutsläpp än en vanlig dieselbuss, enligt studien.

Det amerikanska elscooterföretaget Lime har lanserat sig under parollen ”din åktur är fri från kolutsläpp” och skriver på sin hemsida att deras fordon ”lämnar framtida generationer med en renare och hälsosammare planet”. 

Men nu visar en ny studie från North Carolina State University att den batteridrivna scootern inte så miljövänlig som man vill låta påskina.

Forskarna har beräknat de sammantagna utsläppen från produktion, frakt, laddning, insamling och avverkan och har dragit slutsatsen att elscootrar generellt producerar mer växthusgasutsläpp än dieselbussar med högt antal passagerare, en elektrisk moped eller en elcykel. 

Elscootrar producerar dock bara hälften av utsläppen som en vanlig bil. 

Kort livslängd och omfattande frakt

Elen som driver fordonen är den faktorn som bidrar med minst utsläpp, medan tillverkningsprocessen och den korta livslängden bidrar med mest. 

Scootern består av en aluminiumram, ståldelar och litiumjonbatteri och används ofta inte längre än några månader, eftersom de hanteras ovarsamt av användare. Därutöver samlas de regelbundet in för att köras till laddningsstationer och platser där resenärer kan använda dem vilket bidrar till ökade utsläpp.  

Enligt forskarna skulle utsläppen från elscootrar kunna minska med 30 procent om livslängden utökades till två år i stället för några få månader. 

Se den senaste väderprognosen

Åker du elscooter?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.