Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellevios miljardsatsning på nya elmätare väcker frågor

Runar Brännlund, professor.Foto: Foto: UMEÅ UNIVERSITET
Elnätsföretaget Ellevio.
Det är tänkt att med de nya elmätarna ska kunderna få bättre inblick i sin elförbrukning, och kunna använda elen på ett mer klimatsmart och kostnadseffektivt sätt.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Elnätsföretaget Ellevio ska installera nya elmätare till närmare en miljon hushåll i Sverige.

– Ett miljardprojekt, säger elnätsföretagets presschef Jonatan Björck, presschef.

Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet, tycker initiativet är bra, men undrar var kostnaden hamnar:

– Det finns risk att den landar i knät på kunderna.

På fredagen skrev Ellevio i ett utskick till sina kunder att bolaget under 2020 ska påbörja installationen av vad man kallar ”nästa generations smarta elmätare”.

En åtgärd som berör närmare en miljon av elnätsföretagets kunder.

Det är tänkt att med de nya elmätarna ska kunderna få bättre inblick i sin elförbrukning, och kunna använda elen på ett mer klimatsmart och kostnadseffektivt sätt.

Arbetet planeras att vara klart 2023. Det inleds med ett pilotprojekt i Älvsjö sydväst om Stockholm.

Professorn: ”Handlar om efterfrågeflexibilitet”

Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet, ifrågasatte i en artikel i Expressen i november förra året hur elskatten används i dag.

Han är i grunden positiv till Ellevios initiativ.

– Det handlar om efterfrågeflexibilitet, alltså att man vill få kunderna att anpassa sig efter situationen på elmarknaden. Framöver förväntar man sig att vi får allt större problem med effekt under vissa perioder. Men vår forskning visar att kunderna inte vill anpassa sitt liv efter elpriset. De är inte speciellt intresserade av att välja elavtal helt enkelt, säger Runar Brännlund.

– Tanken är väl då med dessa nya, smarta elmätare att man ska få folk att anpassa sig till när priset skiftar på elmarknaden. Ellevio gör en bra grej här, men sedan handlar det om vilken effekt det får; vilken betydelse det har för elsystemet i stort. För att folk ska ändra sig krävs det att det blir en relativt stor besparing.

”Ellevio för inte detta för att vara snälla”

Ellevio är ett vinstdrivande bolag. Runar Brännlund menar att man inte gör detta ”för att vara snälla”.

– Man undrar ju om de installerar dessa nya mätare utan att det kostar hushållen något. Gör man det är väl tanken att det ska betala sig för Ellevio på sikt i alla fall. Det handlar inte om någon välgörenhet, och det finns risk att kostnaden landar i knät på kunderna.

Jonatan Björck är presschef på Ellevio.

– Jag vill inte uppge någon kostnad, men det rör sig om ett miljardprojekt. Detta kostar inte kunden något och ingår i elnätsavgiften och vår intäktsram. Våra mätare byts ut med tio till tolvs års mellanrum, förklarar Björck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.