Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellen, 29, vill få oss att äta insekter

Livsmedelsverket nya besked väcker stor besvikelse.
Foto: Hakuna mat
Hamburgare gjord på en färs baserad på Hakuna mats mjölmask.
Foto: Hakuna Mat
Ellen Gellerbrant, grundare Hakuna Mat.
Foto: Creative Commons
Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Insekter ses av vissa som ett klimatsmartare alternativ till kött – men det är inte tillåtet att producera insekter för att äta i Sverige.

Nu väcker Livsmedelsverket nya besked stor besvikelse bland insektsproducenterna. 

– Jag förstår verkligen inte hur klimatmålen går ihop med det här beslutet, säger Ellen Gellerbrant, 29, grundare av Hakuna mat. 

För två år sedan behövde göteborgaren Ellen Gellerbrants företag Hakuna mat sluta sälja insektsbaserade livsmedel.

Insekter har av vissa setts som ett miljövänligt alternativ till kött.

Men EU-förordning som förbjuder insekter i mat ska nu förtydligas.

Avsikten med lagstiftningen är att skydda konsumenter från okända faror som allergier, gifter och smittor. 

För att insekter ska få säljas  måste de godkännas enligt en särskild EU-process och presentera ett vetenskapligt underlag som visar att konsumenterna inte utsätts för risker, enligt Livsmedelsverket

"Förstår verkligen inte hur det går ihop"

I vissa länder kommer insekter att få säljas under en övergångsperiod på två år – men inte i Sverige.

– Sverige har redan halkat efter på det här området och Livsmedelsverkets hållning kommer att göra att fler företag inte kommer att kunna fortsätta, säger Ellen Gellerbrant grundare till insektsföretaget Hakuna mat. 

Ellen Gellerbrant.
Foto: Creative Commons

Hon är kritisk till att Livsmedelsverket inte låter insektsproducenterna fortsätta med sin verksamhet.

– Jag förstår verkligen inte hur klimatmålen går ihop med det här beslutet. Man kan prata mycket om att främja innovation och miljövänliga produkter och vanor men att inte vilja kompromissa utan sätta stopp för en lovande bransch tycker jag är värdelöst.

"I slutänden en klimatfråga"

Hon säger att branschen har jobbat mycket med regelverksfrågor men att det är just övergångsperioden som är kritisk för företagen Och att de är beroende av försäljning för att kunna genomföra processen med en ansökan.

– Man ska vara medveten om att det här är ett livsmedel som finns över hela världen, säger hon.

Hon har under hösten har hon levt på hoppet att företaget ska kunna nylansera i Sverige – men framtiden för branschen är nu osäker säger hon.

– Det är väldigt oklart om vi kommer att fortsätta eller inte. Vi är fortfarande i en fas efter det här beslutet då vi måste tänka till och se hur vi kan gå vidare om det finns någon glöd kvar. 

– För oss är det i slutänden en klimatfråga och det är det som gör att det har varit värt att fortsätta jobba med det här trots att det har varit så svårt att komma framåt i Sverige.

Livsmedelsverket: "Öppnar inte för alternativa tolkningar"

Livsmedelsverkets meddelade att man står fast vid att försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige med ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet står det att myndigheten vill ha en fortsatt dialog med företagen som producerar insekter. 

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EU:s lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.