För Elina Magnusson är det viktigt att implementera ett hållbarhetstänk. Foto: PrivatFör Elina Magnusson är det viktigt att implementera ett hållbarhetstänk. Foto: Privat
För Elina Magnusson är det viktigt att implementera ett hållbarhetstänk. Foto: Privat
Själv försöker hon odla så mycket hon kan – allt från potatis och tomat till sallad och kål. Foto: PrivatSjälv försöker hon odla så mycket hon kan – allt från potatis och tomat till sallad och kål. Foto: Privat
Själv försöker hon odla så mycket hon kan – allt från potatis och tomat till sallad och kål. Foto: Privat
... och även en hel del kryddor. Foto: Privat... och även en hel del kryddor. Foto: Privat
... och även en hel del kryddor. Foto: Privat
Hemmagjord ansiktsrengöring med taklök à la Elina! Foto: PrivatHemmagjord ansiktsrengöring med taklök à la Elina! Foto: Privat
Hemmagjord ansiktsrengöring med taklök à la Elina! Foto: Privat

Elina, 37, odlar grönsaker och gör egen deodorant

Publicerad

Elina Magnusson, 37, odlar frukt och grönt hemma med ambitionen att leva så hållbart som möjligt.

Nu har hon också börjat göra egen deodorant, skapa eget schampo och framställa hemmagjorda hudsalvor.

– Man ska bygga och verka för att framtida generationer ska ha möjlighet att klara sig på jorden, säger hon.

För Elina har engagemanget för hållbarhet funnits med sedan uppväxten. Hon är van vid att odla grönsaker, frukt och bär – och att hennes nuvarande villa är fylld med hemmaodlat är ingen slump.

– Jag har villaträdgård och ett sommarhus där jag har ganska mycket mark och kan odla mycket, säger hon.

I trädgården på Ekerö i Stockholm hemma odlar Elina sådant som dyker upp på våren och går att skörda fram till sent på året.

– Det är potatis, jordärtskockor, palsternackor, sallader, kål och lök. Och tomater och gurka har jag i växthus, säger hon.

Gurkor i massor!Foto: Privat

Att undvika produkter som transporterats långa sträckor och ha full koll på ämnena i produkterna är viktigt för Elina.

– Man försöker odla så mycket som möjligt och det känns bra att veta vart saker kommer från och att det inte har blivit besprutat. Jag vill kunna erbjuda mina barn bra mat och lära dem vart maten kommer från.

 

LÄS ÄVEN: Jennys matrester blir till jord – på två veckor 

 

"Jag brukar göra egen deodorant"

Elina Magnusson arbetar som miljösamordnare inom byggbranschen. Miljöfrågorna bär hon med andra ord också med sig till jobbet.

– Jag går miljöronder på byggen under produktion. Jag håller också på med certifieringar i miljöbyggnad. Det är många kommuner som har börjat certifiera sina nybyggnader som miljöbyggnad.

Elina tipsar om att gå ut och leta i det vilda – exempelvis kan nässlor användas till en hel del.Foto: Privat

 Varför är klimatfrågan viktig för dig?

– För mig handlar det om att man ska bygga och verka för att framtida generationer ska ha möjlighet att klara sig på jorden. Som det är just nu är man inte säker på att det kommer gå. 

Nu när Elina Magnusson känner att hon lyckats med odlingarna är hon redo att påbörja nästa kapitel i kampen för klimatet:

Så gör man egen deodorant

Hemmagjorda hudkrämer, lotioner, peeling, schampo och balsam med miljövänliga råvaror.

– Jag brukar göra egen deodorant, har börjat använda eget schampoo och gör egna hudsalvor, säger hon.

Hur gör man egen deo?

– Man har bikarbonat, arrowrotmjöl och kokosolja som finns i affärerna. Man blandar det i lika delar, och så kan man använda det som en pasta som man kan stryka under armarna. Man kan också ha i några droppar eterisk olja, till exempel lavendel. Det är jättebra och enkelt!

Så här ser Elinas hemmagjorda deo ut.Foto: Privat
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag