Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elfenbenshandeln minskar i Kina

Handeln med elfenben har minskat i Kina.Foto: KIN CHEUNG / AP
Men handeln med elfenben har i stället ökat i Kinas gannländer.Foto: LASSE SVENSSON

Elfenbenshandeln minskar i Kina.

Däremot ökar kommersen utanför landet – i Thailand, Hongkong och Kambodja.

Det visar en ny rapport från WWF, Världsnaturfonden.

Antalet personer i Kina som köpt elfenben har minskat med hälften jämfört med för två år sedan – innan förbudet trädde i kraft. 

Den inhemska handeln i Kina har också gått ner i år, däremot har köp av elfenben utanför landet ökat sedan 2018. 

De länder som kineserna allt oftare köper elfenben ifrån är Thailand, Hongkong och Kambodja.

Det var i slutet av 2017 som Kina införde förbud mot handel med elfenben. För tredje året i rad har WWF, Världsnaturfonden, gjort den största konsumentundersökningen kring elfenbenshandel i Kina. 

Undersökningen omfattar 2 000 personer i 15 olika städer, vilket gör den till den mest omfattande utvärderingen av förändring av attityder och medvetenhet kring köp och förbud under en längre tid. 

WWF: Ofta oplanerade inköp

Det är oftast oplanerade inköp, snarare än planerade, konsumenterna gör. Ofta sker de på uppmaning av en reseguide. 

I rapporten framkommer även att över 50 procent av de som svarade delvis inhandlade elfenben utanför Kinas fastland på grund av att det kinesiska förbudet.

Målet med undersökningen är att skapa förståelse för hur förbudet har påverkat handeln med elfenben, men även kartlägga medvetenheten kring förbudet. Och hur det påverkar de beslut som köpare eller potentiella köpare tar.

Experten: ”Man säker nya vägar för handeln”

Mats Forslund är WWF:s expert på handel med hotade arter. Han anser att det är bra att undersökningen lyfter frågan om elfenbenshandeln utomlands.

Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF, konstaterar:

– När man inför ett sådant här förbud och riktad insats så ska man vara medveten om att handeln flyttar. Efterfrågan på elfenben har funnits så länge och den upphör inte utan är kvar och då söker man nya vägar att ta in det och då blir det grannländerna först.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.