Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elaine Eksvärd: ”Det gick från hjärtat till hjärtat”

Retorikern om Greta Thunbergs hyllade tal.
Retorikexperten Barbro Fällman. Foto: CECILIA ANDERSSON / RETORIKCENTRUM.SE
Elaine Eksvärd hyllar 16-åringens tal. Foto: SVEN LINDWALL
Greta Thunberg höll ett känslosamt tal i FN. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg levererade ett ovanligt känslosamt tal under FN:s klimattoppmöte. 

Redan inför konferensen flaggade 16-åringen för att det skulle skilja sig från hennes tidigare framträdanden.

– Det gick från hjärtat till hjärtat, säger retorikexperten Elaine Eksvärd i Expressen TV. 

16-åriga Greta Thunberg var en av de första som talade när FN:s medlemsnationer samlades för klimattoppmötet i USA. 

Klimatkämpen började med att presentera sitt budskap till världsledarna – innan hon snabbt skruvade upp retoriken och levererade sitt mest känslosamma tal hittills. 

– Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de lyckliga. Folk lider. Folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagoberättelser om ständig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?, sa Greta Thunberg med tårar i ögonen. 

Retorikexperterna om Greta Thunbergs tal i FN

Inför måndagens tal meddelade Ed King, som jobbar på mediabyrån GSCC som hjälper Greta Thunberg med pressutskick utan kostnad, att talet skulle vara något extra. 

Thunbergs tal stämplas som hennes starkaste hittills, ett personligt meddelade riktat till världsledarna på plats, med temat: hur vågar ni svika oss”, skrev han i ett pressmeddelande. 

Reotrikexperten Elaine Eksvärd hyllar Greta Thunbergs tal och menar att det går bortom alla retoriska former. 

– Publiken garvade i början när hon som är så ung kunde säga något så kaxigt, men hon menade det. Och sedan tittar de på henne och bryter ut i ett känslomässigt slagkraftigt tal som man inte kan förbereda retoriskt. Det gick från hjärtat till hjärtat. Det är svårt att inte bli tårögd när man ser det här, säger hon i Expressen TV. 

”Allt har behov av en frontfigur”

Elaine Eksvärd tror att Greta Thunbergs närvaro har stor betydelse – framför allt på grund av det faktum att hon inte talar som en politiker. 

– Politiker pratar väldigt diffust språk som Greta och många är väldigt trötta på. Hon struntar i alla de här sociala koderna för politikerna. Det finns ingen respekt för högre uppsatta om de inte tänker på höga mål för framtiden och barnen, säger hon. 

En annan retorikexpert, Barbro Fällman, uppskattar känslospelet i hennes tal som hon tror träffar rätt i den yngre målgruppen. 

– Det man som retoriker tittar på är hur det inleds och hur det avslutas. Hänger det ihop? Jag tycker både hennes inledning och avslutning är hon själv. Man märker att det är Greta Thunberg som använder de här orden och talar till oss, säger hon. 

Samtidigt efterlyser hon fler metaforer för att göra hård fakta mer begriplig. 

– Vad betyder gigaton? Motsvarar det 10 000 flygningar över Atlanten? Det är viktigt att man som talare använder sin bakgrund och struktur i sitt tal så det inte blir någon annans. 

Här är hela Gretas tal.

Har klimatrörelsen ett behov av en frontfigur? 

– Jag tror allt har behov av en frontfigur. Vi människor har behov att se upp till någon som kan ta till orda det som vi alla vill och tänker på. Här är det så ovanligt att det är en aktivist som är så ung och talar om saker som är så svårt även för oss vuxna att ta till oss. Sen är frågan hur vi tar till oss frontfigurer? För en del är hon en toppfigur och för andra är hon bara ett barn som borde gå i skolan.