Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter orkanen – korallerna har återhämtat sig oväntat snabbt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
”Den snabba återhämtningen tyder på att reven tagits väl hand om”, säger Sangeeta Mangubhai, chef för föreningen för bevarande av naturen på Fiji, till The Guardian.
Foto: Gustav Sjöholm / TT NYHETSBYRÅN

2016 förstördes delar av korallrevet utanför Fiji av cyklonen Winston.

I klimatkrisens spår väntas antalet tropiska cykloner öka – samtidigt som varmare och surare hav skyndar på förstörelsen av korallerna.

Men fem år senare har revet – till mångas förvåning – återhämtat sig.

– Välmående rev är nödvändiga för mat och uppehåll i kustnära områden, säger Sangeeta Mangubhai, chef för föreningen för bevarande av naturen på Fiji, till The Guardian. 

20 februari 2016 slår cyklonen Winston till mot ögruppen Fiji. Med en vindstyrka på över 280 km/h förstördes över 40 000 hem och av korallrevet i reservaten Namena och Vatu-i-Ra utanför ögruppen blev bara ruiner kvar.

I klimatkrisens spår väntas de tropiska cyklonerna öka till antalet samtidigt som varmare och mer sura hav kommer skynda på förgörandet av världens korallrev. 

Livsviktiga för boende i kustnära områden

Korallreven världen över är livsviktiga för boende i kustnära områden. Dels bidrar de till att omsätta näringsämnen i områden som i vanliga fall är näringsfattiga. Samtidigt kan reven också beskrivas som det första steget i näringskedjan för fiskar som fiskas kommersiellt av boende.

– Välmående rev är nödvändiga för mat och uppehåll i kustnära områden. Dessutom skyddar de mot framtida stormar, säger Sangeeta Mangubhai, chef för föreningen för bevarande av naturen på Fiji, till The Guardian.

Reven har återhämtat sig

Fyra år senare har korallreven återhämtat sig långt över förväntan. Samtidigt har också fiskbeståndet kommit tillbaka till revet – även till delar där korallerna inte återhämtat sig än.

– Jag överraskades över hur snabbt det gick, säger Mangubhai till The Guardian.

– Den snabba återhämtningen tyder på att reven tagits väl hand om. Korallrev som mår bra, förväntas återhämta sig mycket snabbare.

Vad är klimat egentligen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.