Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter minskningen: Utsläpp av växthusgaser ökar igen

Utsläppen ökar igen efter den initiala minskningen som pandemin förde med sig.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

En kraftig minskning av utsläpp av växthusgaser i inledningen av pandemin förra året, följdes av ökade utsläppen i slutet av 2020.

Nu uppmanar ordföranden för Internationella Energirådet, Fatih Birol, världens regeringar att göra mer för att ställa om.

– Det är en stark varning om att inte görs tillräckligt, säger han enligt Sky News.

Coronapandemin förde med sig att världen för första gången sedan andra världskriget minskade utsläppen av växthusgaser under förra året. Totalt rör det sig om en minskning på mellan fyra och fem procent mot året innan.

En minskning som borde varit mer omfattande, menar ordföranden för Internationella energirådet IEA, Fatih Birol, som pekar ut en ökning i slutet av förra året som oroväckande.

– Uppgången i globala koldioxidutsläpp mot slutet av förra året är en stark varning om att det inte görs tillräckligt för att påskynda övergången till ren energi, säger Birol enligt Sky News.

Nu uppmanar han regeringar världen över att göra mer.

– Om inte regeringar snabbt ställer om till rätt energipolitik kan detta äventyra världens historiska möjlighet att göra 2019 till den slutgiltiga toppen i globala utsläpp.

Kinas utsläpp fortsätter öka

Kina är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser. Under förra året var det också det enda landet som, trots pandemin, ökade sina utsläpp. Totalt rörde det sig om en ökning på 0,8 procent, enligt Sky News.

Prognosen gör gällande att Kina även i år kommer öka utsläppen av växthusgaser.

– I mars 2020 uppmanade IEA regeringar världen över att placera övergången till grön energi i hjärtat av de ekonomiska räddningspaketen. Våra siffror visar att vi håller på att återvända till det koldioxidbaserade läget vi befann oss i innan, säger Fatih Birol, IEA:s vd, till Sky News.

EU minskade däremot sina koldioxidutsläpp med tio procent jämfört med 2019.

Pandemin minskar utsläppen – men det kommer inte att räcka

Pandemin minskar utsläppen – men det kommer inte att räcka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.