Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – boken om Greta Thunberg görs om

USA:s förre president Barack Obama hyllar Greta Thunberg.
Greta Thunberg under klimatstrejk i Wien.Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Omslaget till den svenska utgåvan av ”Scener ur hjärtat”.
Greta Thunberg under Brilliant Minds i Stockholm.Foto: JANNE ÅKESSON / EXPRESSEN/SWEPIX

Omslaget till boken ”Scener ur hjärtat” har kritiserats i Danmark och Norge då det framställer det som att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har skrivit boken själv.

Nu ändrar det norska förlaget omslaget.

”Scener ur hjärtat” har skrivits av hela familjen Thunberg/Ernman, det vill säga Greta Thunbergs mamma Malena Ernman, pappa Svante Thunberg och syster Beata Ernman.

Men omslaget till utgåvorna som släpptes i Norge och Danmark har fått stark kritik av recensenter för att det verkar som att Greta Thunberg är huvudförfattaren.

Bland annat för att hennes namn står högst upp på omslaget och att det är skrivet i en större textstorlek.

Ändrar på omslaget

Nu meddelar det norska förlaget Cappelen Damm att man ändrar på omslaget och gör Malena Ernman till huvudförfattare, rapporterar Aftenposten.

”Scener ur hjärtat” handlar om en familjekris och vävs samman med de stora klimatfrågorna. Berättarjaget är Malena Ernman.

”Vi är inte involverade på något sätt i de olika ländernas marknadsföring och har heller inte någon input när det gäller omslag eller layout.”, skrev Svante Thunberg i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter i maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.