Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kraftiga algblomningen – nu kan det vända

Hälsoinspektören Jerzy Slazak om bakteriehalten i badvatten.
Foto: MARCUS WALLÉN

Det har varit en kraftig algblomning hittills i sommar.

Den stabbiga algsoppan i Östersjön har försvårat för badsugna semesterfirare.

Men efter flera veckor av sörjiga kuststräckor är algläget på väg att vända. 

– Vi tror att vi sett kulmen av årets blomning, säger oceanografen Johannes Johansson på SMHI.

Algerna har blommat kraftigt längs Sveriges östkust de senaste veckorna. Det varma och stilla vädret ser nu ut att vända vilket innebär en ny algsituation i Östersjön. 

– Som det ser ut får vi in mer blåsigt väder framöver och då kommer ytansamlingarna blandas om och blomningen minska, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI och fortsätter:

– Vi tror att vi såg kulmen av årets blomning förra veckan. 

Värst utanför Gotland

För tillfället är det betydligt mindre algblomning i sydvästra Östersjön jämfört med östra och norra delarna upp till Ålands hav, enligt SMHI:s algkarta. Värst är det i området öster om Gotland, från Gdanskbukten upp till Finska viken. 

Även längre upp i norra Sverige har algblomningen kommit i gång på allvar. 

– I Bottenviken förekommer det i princip aldrig kraftiga ytansamlingar till havs, men i Bottenhavet har vi haft blomning. Det är inga ytansamlingar direkt men man ser att det finns cyanobakterier i vattnet, säger Johannes Johansson.

Algblomningen har olika färg och utseende beroende på mängd och art. I Östersjön är cyanobakterier, även kallade blågröna alger, vanligt förekommande och en del av dem är giftiga.

Foto: MARCUS WALLÉN

Undvik den gulgröna soppan

Även om algmattan ser ut att luckras upp de kommande dagarna kan de giftiga arterna fortsatt ställa till problem för badsugna.

– Vid stora ytansamlingar ska man hålla barn och hundar borta från vattnet eftersom de får i sig cyanobakterierna lättare än vuxna. Hundar kan ju dricka stora mängder vatten utan problem och kan då bli riktigt dåliga. 

En algförgiftning kan liknas vid en matförgiftning med symtom som illamående, kräkningar och diarré. Även hudutslag, huvudvärk och kliande ögon kan drabba den som tar ett algdopp. 

– Om man ser att vattnet är en gulgrön soppa under högsommaren då bör man vara försiktig, påpekar Johannes Johansson.

Så skyddar du dig mot giftiga alger

Duscha och tvåla in hela kroppen med rent vatten om du har badat i vatten med blommande alger. 

Skölj ögonen noga om du har fått ögonbesvär efter badet.

Håll särskilt barn och husdjur borta från stränder med blommande alger. Det kan räcka med att svälja små mängder vatten för att bli sjuk.

Drick inte vattnet. Giftet försvinner inte även om du kokar vattnet eller använder avsaltningsanläggning.

Symtom på förgiftning kan liknas vid en matförgiftning med diarré, illamående, kräkningar och håller i sig något eller några dygn. Har du fått i dig stora mängder gift kan du också få feber, muskelsvaghet samt påverkan på lever och njurar. 

Kontakta Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00, eller ring sjukvårdsupplysningen på nummer 1177.

 

Källa: SLL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.