Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter klimatmötet: Joe Biden rekordsäljer oljerättigheter

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Joe Biden talade om att föregå med gott exempel – nu säljer han ut en rekordstor del av mexikanska golfen.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Shell, BP, Chevron och ExxonMobil bjuder miljarder för rättigheterna.
Foto: ERIC GAY / AP/ TT

I helgen avslutades klimatmötet i Glasgow – ett möte där USA:s president Joe Biden lovade att USA skulle föregå med gott exempel.

På onsdagen började USA auktionera ut borrättigheter i den mexikanska golfen. 

Shell, BP, Chevron och ExxonMobil bjuder sammanlagt 192 miljoner dollar – 1,7 miljarder kronor – för rättigheterna att borra efter olja och gas på amerikanskt territorium i den mexikanska golfen.

Utförsäljningen är den största som gjorts – området där fossilt bränsle ska få utvinnas under många år framöver spänner över ett område lika stort som tre fjärdedelar av Sverige.  Den kommer också bara dagar efter att FN:s stora klimatmöte avslutats i Glasgow och 200 länder nått ett kritiserat avtal om hur klimathotet ska mötas. 

– Att det kommer i efterdyningarna av klimatmötet är häpnadsväckande. Det är svårt att tänka sig en mer hycklande och farlig sak för den här administrationen att göra, säger Kristen Monsell, vid organisationen Center for Biological Diversity, till The Guardian

Lovade sätta stopp för tillstånden

Joe Biden lovade under sin valkampanj att sätta stopp för fossilbränsleindustrin genom att bland annat inte tillåta mer borrning på federalt område. Han gick också snabbt till handling och införde ett tillfälligt stopp för tillstånden, i väntan på en utredning. Hans beslut överklagades av statsåklagare i flera republikanska delstater och stoppet hävdes av en federal domare i Louisiana i somras – ett yttrande som Bidens administration nu hänvisar till när de säljer ut rättigheterna. 

– Det är en juridisk process, men det är viktigt att förstå att det här inte följer vad vi vill, presidentens policy eller den exekutiva order han utfärdat, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Inte tvingade

Experter menar dock att de inte är tvingade att följa beslutet.

– Yttrandet tvingar inte administrationen att gå framåt med någon särskild försäljning, inrikesdepartementet har fortfarande beslutanderätten över det, säger Max Sarinsky vid New York University School of Law. 

– Men om de sköt upp försäljningen skulle de med stor säkerhet stämmas av olje- och gasbolagen. 

Efter klimatavtalet: ”Kina och Indien såg nöjda ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.