Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Gretas vädjan: ”Ingenting är klart”

Greta Thunberg möttes av jubel i Charlotte.
Greta Thunberg planerar att ta sig till klimatmötet COP25 i Madrid. Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.Foto: Expressen TV
Tal i Charlotte.Foto: Expressen TV

Greta Thunberg är i Charlotte för fredagens klimatstrejk. 

Under sitt tal blev klimatkämpen avbruten av en svensktalande person. 

– Vi kan pratas vid senare, svarade 16-åringen. 

Ny fredag och ny klimatstrejk. 

Den svenska klimatkämpen Greta Thunberg befann sig under fredagen i Charlotte i amerikanska delstaten North Carolina. 

Vid 19.15-tiden svensk tid klev 16-åringen upp på scenen för sitt tal – och möttes av stort jubel. 

– I över ett år har unga människor i hela världen strejkat från skolan varje fredag och krävt av våra ledare att ta ansvar och ställa sig enade bakom forskningen. Folket vid makten har inte gjort det än. De fortsätter att ignorera oss och ignorera forskningen. Så vi har inget val än att fortsätta så länge som det krävs, säger Greta Thunberg.

Under talet blev Greta Thunberg avbruten av en svensktalande person som sa: 

– Greta, jag måste prata med dig. Det här är viktigt. Ursäkta att jag bryter in här. 

Men den okända kvinnan fick inget gehör från Greta Thunberg. 

– Vi kan pratas vid senare, säger 16-åringen. 

I talet riktade Greta Thunberg på nytt kritik mot politiker som hon menar inte ta klimatkrisen på allvar.

 – Jag har träffat så många inspirerande människor och det kan vara svårt i dessa tider att finna hopp. Jag kan säga till er att jag inte har funnit mycket hopp hos politiker och företag, säger hon och fortsätter: 

– Det är människorna som är vår största källa för hopp. Folket är hoppet just nu. Mänskligheten står nu vid ett vägskäl och när vi ser tillbaka mot den här avgörande tiden så vill vi kunna säga att vi gjorde allt vi kunde för att få världen i rätt riktning. 

Greta Thunberg vädjar om hjälp

Här vädjar Greta om hjälp på sociala medier.

Oroligheterna i Chile tvingade fram en flytt av klimattoppmötet COP25 – från en kontinent till en annan. Mötet ska hållas i stället hållas i Madrid 2-3 december. 

För Greta Thunberg innebär detta något av en besvärlig omständighet. Miljökämpens ursprungliga plan var att resa ner till Sydamerika från USA, där hon just nu turnerar och framträder vid olika klimatstrejker och evenemang. 

När flytten utannonserats fick Thunberg vända sig till sina följare på de sociala medierna för att få hjälp. 

”Eftersom COP25 officiellt har flyttats från Santiago till Madrid behöver jag lite hjälp. Det visar sig att jag har rest runt halva världen åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att resa över Atlanten i november... Om någon kan hjälpa till med att hitta ett färdmedel skulle jag bli mycket tacksam”, skrev Greta Thunberg på Instagram. 

”Ingenting är klart”

När Expressen kontaktar en talesperson för Thunbergs operation kommer beskedet att det inte finns en färdig transportlösning att presentera inför 16-åringens resa till Spanien. 

”Ingenting är klart än men Greta meddelar på sociala medier om det klarnar”, skriver talespersonen. 

”Kan inte säga mer än så tyvärr.”

Tidigare i veckan meddelade Spaniens klimat- och miljöminister Teresa Ribera på Twitter att landets regering gärna bistår med ett miljövänligt resealternativ. 

”Du har gjort en lång resa och hjälpt oss att väcka oro, öppna upp sinnen och öka agerandet. Vi skulle gärna hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka”, skrev hon.

Talar i Charlotte

Se hela Greta Thunbergs tal som hon höll i Charlotte.

I dag ska Thunberg tala inför en relativt liten publik – med hennes mått mätt. Enligt lokaltidningen Charlotte Observer kommer ungefär tusen personer att närvara vid Charlotte-Mecklenburg Government Center i samband med demonstrationen, som ska äga rum klockan 14.00 lokal tid. Manifestationen är en del av den globala rörelsen ”Fridays for Future”, i vilken hundratusentals ungdomar världen över har skolstrejkat för att få vuxenvärlden att arbeta för en hållbar klimatpolitik. 

Se hela Gretas tal som hon höll i Los Angeles förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.