Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter batteriskandalen: Ministern vill skärpa lagen

Tusentals ton batteriavfall kan ha dumpats i svensk natur. Miljöministern Isabella Lövin (MP) vill gå fram med en skärpt lagstiftning gällande producentansvaret.
Provtagning på svart massa, batteriavfall, i Örebro.
Foto: Privat / Privat

Tusentals ton batteriavfall kan ha dumpats i svensk natur. 

Nu vill miljöminister Isabella Lövin (MP) gå fram med en skärpt lagstiftning gällande producentansvaret. 

– Det är horribelt att batterier svenska folket lagt i den röda holken kan ha hamnat på en åker, säger hon till Expressen. 

Just nu sitter tre män häktade misstänkta för grovt miljöbrott. Enligt åklagaren är de inblandade i dumpningen av batteriavfall från Urecycle i Karlskoga.  

Så kallad svart massa från återvinning av vanliga alkaliska batterier ska ha dumpats på en rad olika platser i Mellansverige. En åker i Kumla, en byggtomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna, bland annat. 

Dessutom ska massan ha påträffats i anslutning till bostadshus, enligt P4 Örebro

Miljö-, och klimatminister Isabella Lövin reagerar kraftfullt på den misstänkta dumpningen. 

– Det är fruktansvärt och så klart helt oacceptabelt. Det är olagligt att dumpa giftigt avfall i naturen, att ändå göra det är grov cynism och girighet. 

”Det är horribelt att batterier svenska folket lagt i den röda holken kan ha hamnat på en åker” säger Isabella Lövin (MP).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säckar med svart massa uppställda i Eskilstuna.
Foto: Privat / Privat

Vad kan politikerna göra för att förhindra att sånt här händer? 

– Vi har redan gett i uppdrag till Naturvårdsverket att ta fram ett digitalt register så att man kan spåra och följa transporter med farligt avfall – både inom landet men också över gränserna. Vi vet att avfallshantering är en bransch där vi kan se aktivitet inifrån organiserad brottslighet. Det är viktigt att vi sätter stopp för rena gangstermetoder, säger Isabella Lövin. 

Hon fortsätter. 

– Grundprincipen är att producenterna har ett ansvar för att ta hand om sitt farliga avfall. Om dom inte gör det måste vi se över lagstiftningen och bli ännu hårdare. Det är ju horribelt att batterier svenska folket lagt i den röda holken kan ha hamnat på en åker. 

Hur ska ni skärpa lagstiftningen? 

– Man kan öka tillsynen ytterligare och sätta mer press på producenterna att verkligen redovisa vad för avfall man hanterar, säger hon.  

”Finns alltid individer som struntar i lagar” 

Men när det handlar om just batteriåtervinning, och annan avfallshantering, är det oftast en lång kedja med många olika företag inblandade. 

Finska Urecycle är ansvariga för återvinningen av de batterier som kan ha hamnat i naturen. De skyller på brister hos sin numera konkursade underentreprenör LMA-gruppen, som i sin tur hade en rad andra företag under sig som hanterade den svarta massan. 

Miljöminister Isabella Lövin kan tänka sig en skärpt lagstiftning för att komma åt de som dumpar avfall.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Batterier av den typ som misstänks dumpats i naturen.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Isabella Lövin kan den digitala spårningen hjälpa till att få bukt med det problemet.

– Man ska följa hela kedjan av det farliga avfallet. Vi har också avsatt mer pengar till Naturvårdsverket och länsstyrelsen för att jobba med spårbarhet och tillsyn. Man ska ha mer muskler att vara ute och kontrollera var det här avfallet hamnar någonstans. 

Hur tror du att vanligt folks vanor kring återvinning påverkas av sånt här? 

– Det är det allvarliga. Man ska känna sig trygg med att det man samlar in ska tas om hand på rätt sätt. Det är regeringens prioritering. Vi har vidtagit en rad åtgärder redan tidigare år och jag hoppas att det här är en enskild händelse där vi snabbt kan täppa till eventuellt luckor i regelverket. 

– Sen finns det alltid individer som beter sig hänsynslöst och struntar i lagar. Det är svårt att helt undvika, även i framtiden. 

Kommer du fortsätta att återvinna dina batterier? 

– Ja, absolut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.