Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edgar, 17, prisas för sin klimatsmarta plastmaskin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I kväll får Edgar Edmund ta emot sitt pris i Södertälje.
Foto: Children's climate prize
”Juryn är full av beundran för Edgars unika lösningar” står i motiveringen.
Foto: Children's climate prize

Edgar Edmund Tarimo från Tanzania är bara 17 år gammal – men driver redan ett eget klimatsmart företag.

I och med sin kreativitet och sitt engagemang i miljöfrågor har Edgar Edmund utsetts till vinnare av Children's climate prize 2017.

I kväll får han motta sitt pris under en ceremoni i Södertälje.

Årets vinnare av Children's climate prize är 17-åriga Edgar Edmund Tarimo från Tanzania. Priset instiftades år 2016 av Telge energi för att lyfta barn och unga som engagerar sig i klimat- och miljösammanhang.

Edgar Edmund driver ett eget företag som heter Green Venture Recycles, som omvandlar plastavfall till byggprodukter.

Han har bland annat skapat en maskin som omvandlar spillplast till beläggningsblock och takplattor på ett miljövänligt sätt.

”Full av beundran”

Foto: Childrens climate prize

Juryn, som leds av Johan Kuylenstierna från Stockholm Environment Institute, utsåg sex finalister till årets Children's climate prize. Finalisterna kom Indonesien, USA, Frankrike, Kenya och Tanzania.

Motiveringen till Edgar Edmund Tarimos vinst lyder:

"Med små resurser, men med en förbluffande stor kunskap och kreativitet har Edgar med sitt företag Green Venture Recycles visat hur plastpåsar kan omvandlas till hållbara byggstenar genom en billig och hållbar process. Juryn är full av beundran för Edgars unika lösningar och ser en stor potential för att vidareutveckla Edgars metoder.”

Eric Saade uppträder

Prisceremonin och galamiddagen äger rum under kvällen på Tom Tits Experiment i Södertälje. Till middagen är 250 gäster, bland andra artisterna Mariette, Eric Saade och miljöminister Karolina Skog, inbjudna.

På plats finns även Xiuhtezcatl Martinez från USA, som vann priset år 2016.


https://www.youtube.com/watch?v=Trc-dFWN3Mw

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.