Earth hour 2021 – lördag 27 mars släcker man för jordens skull

Lördag 27 mars är det dags för Earth Hour 2021 – en nedsläckning som drar runt jorden, från land till land, under ett dygn.
Foto: Shutterstock

Lördag 27 mars är det dags för Earth Hour 2021 – en nedsläckning som drar runt jorden, från land till land, under ett dygn.

Mitt i ”Let's dance” i TV4 ska du stänga tv-n och släcka lamporna i en timme – för jordens skull.

För femtonde året. Det är dags igen. Den internationella kampanjen för att uppmärksamma hoten mot klimatet och minskande biologisk mångfald skapades av Världsnaturfonden, WWF.

Hundratals miljoner människor över hela världen deltar varje år i manifestationen, och syftet är att skicka en signal till beslutsfattare att ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar – och agera. ”Earth Hour är varje timme, varje dag” som klimataktivisten Greta Thunberg har sagt.

2019 var ett rekordår då 260 av 290 svenska kommuner medverkade. I flera länder hålls aktiviteter hela månaden eller veckan innan Earth Hour, även om pandemin såg till att försvåra mycket av det arbetet 2020.

WWF har listat ett gäng alternativa aktiviteter som går att genomföra coronasäkert i år.

Vilket datum infaller Earth Hour?

Earth Hour infaller varje år sedan 2007 den sista lördagen i mars. I år innebär det 27 mars, och de närmaste fem åren infaller Earth Hour följande datum:

2021: 27 mars.

2022: 26 mars.

2023: 25 mars.

2024: 30 mars.

2025: 29 mars.

Vilket klockslag infaller Earth Hour?

Earth Hour hålls mellan samma klockslag över hela världen: 20.30 till 21.30, i en tidszon åt gången. Och ni som måste titta på ”Let's dance” klockan 20-21: programmet finns även på TV4 play.

Räcker det med att stänga av tv:n?

Nej, det räcker inte att stänga tv:n, släcka några lampor och tända ett par stearinljus – och meningen med Earth Hour är inte att spara el. Under supermiljöåret 2021 ska världens ledare fatta flera globala beslut kring ödesfrågor om klimatet och biologisk mångfald. WWF hoppas att symbolhandlingen påverkar politikerna och att en och annan av oss får en kick att göra något mer konkret för att leva mer hållbart.

Vilka var först med Earth Hour?

Sydney i Australien var först med att släckta lamporna 2007. Numera är även många myndigheter aktiva genom att släcka offentliga byggnader som exempelvis Slottet i Stockholm och ikoniska byggnader över hela världen, som till exempel Eiffeltornet i Paris.

Nye presidenten har presenterat en flerpunktsplan för USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.