Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Earth Hour 2020: Då ska du släcka lamporna där du bor

WWF:s klimatexpert om manifestationen
28 mars 2020 är det dags för Earth Hour, Världsnaturfondens symbolhandling för klimatet.Foto: Shutterstock

Varje år sedan 2007 släcker världen lamporna i världens största klimatmanifestation.

Lördag 28 mars är det dags för Earth Hour 2020 – en nedsläckning som drar runt jorden, från land till land, under ett dygn.

Den internationella kampanjen för att uppmärksamma hoten mot klimatet och den minskande biologiska mångfalden skapades av Världsnaturfonden, WWF, hålls i år för fjortonde året.

Hundratals miljoner människor över hela världen deltar i manifestationen, och syftet är enligt WWF att skicka en stark signal till beslutsfattare att ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar – och agera.

Förra året medverkade 188 länder och territorier och 260 av 290 svenska kommuner. I flera länder hålls aktiviteter kring klimat och biologisk mångfald hela månaden eller veckan innan Earth Hour.

Vilket datum infaller Earth Hour?

Earth Hour infaller varje år sedan 2007 den sista lördagen i mars. I år innebär det 28 mars, och de närmaste fem åren infaller Earth Hour följande datum:

2021: 27 mars.

2022: 26 mars.

2023: 25 mars.

2024: 30 mars.

2025: 29 mars.

Vilket klockslag infaller Earth Hour?

Earth Hour hålls mellan samma klockslag över hela världen. Alltså 20.30 till 21.30. Det betyder att det är släckt i en tidszon åt gången.

När de som hedrar Earth Hour i Sverige släcker har Finland redan haft mörkt i en timme, och när Sveriges timme har gått släcker Storbritannien sina lampor.

Räcker det med att stänga av tv:n?

Det räcker förstås inte att stänga tv:n, släcka några lampor och tända ett par stearinljus – och meningen med Earth Hour är inte att spara el.

WWF hoppas att symbolhandlingen påverkar politikerna och att en och annan av oss får en kick att se över vad som kan förändra i vår livsstil och att vi gör något mer konkret för att leva mer hållbart

De var först med Earth Hour

Timmen har spridit sig sedan de första släckte lamporna 2007 i Sydney i Australien. Även myndigheter är aktiva under timmen, genom att släcka offentliga byggnader som exempelvis kungliga Slottet i Stockholm och många ikoniska byggnader över hela världen, som till exempel Eiffeltornet i Paris.

Tv: Så bevakar vi klimatförändringarna

Så bevakar Expressen klimatförändringarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.