Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Earth Hour 2019: Då ska du släcka lamporna där du bor

Hela världen deltog i Earth Hour 2018.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

30 mars uppmanas vi att släcka alla onödiga lampor under en timme. Det är Earth Hour på lördag, 20.30–21.30.

– Släck lampan, för att du och naturen hänger ihop, uppmanar Världsnaturfonden.

Förra året minskade elförbrukningen med 1 procent, uppger SVT. Så vad är poängen att stänga tv:n under bästa sändningstid? Här förklarar vi idén med dagen.

Vad är poängen med Earth Hour?

Earth Hour, eller jordtimmen, är en internationell kampanj för att få privatpersoner och företag att under en timme släcka lampor och stänga av elektriska apparater som inte används. 

Det är ett sätt att visa att klimathotet tas på allvar. Ju fler som släcker desto större genomslagskraft, resonerar skaparna av Earth Hour, Världsnaturfonden, WWF. 

Men elförbrukningen minskar minimalt, endast med en procent, förklarade svenska kraftnätet till SVT 2018

– Syftet är inte att spara energi, utan det är endast symboliskt, sa Cecilia Stenström, projektledare för Earth hour på Världsnaturfonden WWF till SVT.

 

LÄS MER: Sommartid 2019: Allt du vill veta om när vi ställer om klockan 

 

https://www.instagram.com/p/BvQZQvSl40R/?utm_source=ig_web_copy_link

Earth Hour styrs av påsken

Jordtimmen infaller sista lördagen i mars, men får inte krocka med påsk. Timmen infaller alltid mellan klockan 20.30 och 21.30, lokal tid. 

Så de som hedrar Earth Hour i Sverige släcker när Finland tänder. Så drar Earth Hour runt klotet under ett dygn.

Earth Hour fram till 2024

2019: 30 mars.

2020: 28 mars.

2021: 27 mars.

2022: 26 mars.

2023: 25 mars.

2024: 23 mars.

Detta vill WWF att alla ska göra under Earth Hour

WWF skriver att vi lever som om vi hade fyra gånger så stora naturresurser som vi faktiskt har och att vår livsstil drabbar både djur och natur. 

Att släcka lamporna under en timme räcker inte för att rädda klimatet, men det är en markering att någonting behöver göras. 

Kanske upptäcker de som är engagerade i timmen att det är enkelt att dra ut mobilladdaren och släcka ljusen i de rum man inte befinner sig i. Det är i alla fall något som arrangörerna hoppas på.

Om du inte vill sitta hemma och mysa till levande ljus, kan du exempelvis, gå ut och fotografera om du befinner dig i en hyggligt stor stad. 

https://www.instagram.com/p/BvNqynhFsPz/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Det är samma timme över hela jorden – men ändå inte

Earth Hour hålls mellan samma klockslag över hela världen. Alltså 20.30 till 21.30. Det betyder att det är släckt i en tidszon åt gången.

https://www.instagram.com/p/BvLP7RelD3f/?utm_source=ig_web_copy_link

Räcker det med att stänga av tv:n?

Det räcker förstås inte att släcka lite lampor och tända några ljus. Men arrangörerna hävdar att det finns ett symbolvärde att visa att vi är beredda att ta klimathotet på allvar. Och kanske en avstängd timme kan leda till ändrade vanor? 

Staden som var först med Earth Hour

Timmen har spridit sig sedan de första släckte lamporna 2007 i Sydney i Australien. 2018 deltog 188 länder och territorier i jordtimmen, skriver WWF på sin hemsida. Även myndigheter är aktiva under timmen, genom att släcka offentliga byggnader som exempelvis Stockholms slott och de ikoniska byggnaderna över hela världen som syns i artikeln.

https://www.instagram.com/p/BvbPTVMHUpO/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.