Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Earth day 2021: Det här händer

Earth day är en temadag för att uppmärksama klimat- och miljöfrågor.
Foto: Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
2020, precis som i år, anpassas aktiviteterna på Earth day efter pandemin.
Foto: Jeremy Hogan / TT NYHETSBYRÅN

22 april infaller Earth day, Jordens dag.

Temadagen finns till för att uppmärksamma miljöproblem.

Men vad innebär egentligen Earth day? Hur startade den, och hur funkar den under pandemin? 

I mars varje år infaller Earth hour, en timme då alla uppmanas släcka sina lampor i ett försök att öka medvetenheten kring klimatfrågor. Nu är det dags för den lite mindre uppmärksammade temadagen Earth day.

Earth day, Jordens dag, infaller den 22 april varje år. Syftet med dagen är, precis som Earth hour, att bidra till att jordens klimat- och miljöproblem uppmärksammas. 

Vad är Earth day? 

Earth day är en internationell, årlig temadag. Den grundades år 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma miljöproblem. 

En demonstration på Earth day 2017 i Philadelphia, USA.
Foto: Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Vad händer på Earth day – och vad ska man göra? 

Earth day handlar om att öka kunskapen och medvetenheten kring klimat- och miljöfrågor. Den som vill delta uppmanas därför att ägna dagen åt att ta in och själv sprida vidare information om ämnet. Innan coronapandemin tog många aktivister till gatorna för att demonstrera, men i år hänvisas aktivismen till den digitala världen. Earth day-organisationen anordnar själv ett digitalt evenemang på temat under dagen.

År 2019 anordnades många evenemang och demonstrationer på Earth day. Sedan 2020 sker det mesta digitalt.
Foto: Liang Sen / TT NYHETSBYR¿N

Hur startade Earth day?

Efter en omtalad oljeläcka i Santa Barbara 1969 fick senatorn Gaylord Nelson idén om att organisera föreläsningar på amerikanska universitet för att uppmärksamma miljöproblem. Med hjälp av den unga aktivisten Denis Hayes bestämdes datumet 22 april för föreläsningarna, eftersom det låg mitt emellan de amerikanska studenternas ”spring break” och slutproven. 

Året efter rekryterade Denis Hayes en stor grupp aktivister och organisationer, och bytte namn på den begynnande rörelsen till Earth day. År 1990 blev temadagen för första gången en global företeelse. 

Earth day den 22 april 1970 i New York.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Organisationen bakom Earth day

Ur temadagen Earth day har även en organisation med samma namn bildats, där aktivisten Denis Hayes är vd. På sin hemsida skriver organisationen att de har över 75 tusen samarbetspartners och har mobiliserat en miljard individer för planetens framtid. De beskriver att deras mål är att nyansera, utbilda och driva den globala miljörörelsen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.