Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dustin: ”IT-branschen har potential att bli cirkulär”

Dustins hållbarhetschef Henrik Lampa gästar Di tv Hållbart näringsliv. Se intervjun med honom i spelaren ovan.
IT-bolaget Dustins hållbarhetschef Henrik LampaFoto: DiTV
Foto: Rasmus Aalborg / Colourbox

IT-branschen kan bli mer hållbar om satsningar görs på cirkulära affärsmodeller. 

Enligt IT-bolaget Dustins hållbarhetschef Henrik Lampa, är det möjligt att bli en mer cirkulär bransch relativt snabbt, rapporterar DI TV.

Enligt DI TV pekas IT-branschen ofta ut som en miljöbov, men också en del av lösningen för att digitaliseringen bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Henrik Lampa säger att IT-branschen står för ungefär två procent av de globala växthusgasutsläppen. I tillverkningen av IT-produkter finns också problem med konfliktmineraler. 

För att göra branschen mer hållbar behövs satsningar på cirkulära affärsmodeller – hållbara leverantörskedjor, längre livslängd på produkter och ansvarfull avfallshantering, säger Henrik Lampa. Även kunden behöver vara en del av detta, genom att exempelvis leasa i stället för att köpa. 

Återanvände 90 procent av sina produkter

Han framhåller också att det är möjligt att bli mer cirkulära relativt snabbt. Detta eftersom resurser är av ett stort värde och branschen kan arbeta med uppdateringsteknologier. 

Han berättar att Dustin tog tillbaka 80 000 produkter förra året.

– 90 procent av dem kunde återanvändas och säljas igen. Där sparar vi lika mycket koldioxid som alla våra leveranser och affärsresor kostar, säger Henrik Lampa och konstaterar att 90 procent är fakta.

Se hela Hållbart Näringsliv här:

Dustin, TCO Development, Alfa Laval, Alecta, AP7 och Ingka group gästar. Hela programmet, som görs av Di TV, kan du se i spelaren ovan.