Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drönarföretaget som vill förändra världen

Globhes vd: Vi gör data från drönarna tillgänglig
Företagets största kund är FN och med hjälp av bilder från Globhe kan man bland annat se vad som skadats efter naturkatastrofe.Foto: Globhe
Globhes vd säger att det är det dags att skala upp.Foto: Dagens industri
I avsnittet träffar vi Globhes vd, cykeltransportföretaget Movebybike och förvaltaren Stephanie Göthman från Skandia. Foto: Dagens industri
Bilderna från Globhes drönare kan användas för att upptäcka var malariamygg frodas.Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Svenska drönarbolagets bilder kan användas för att planera hjälpinsatser efter naturkatastrofer – och identifiera sjukdomsområden.

– Vi vill lösa samhällets utmaningar med hjälp av drönare, säger grundaren Helena Samsioe i Di tv Hållbart näringsliv.

Globhe är en tjänsteplattform som via sitt samarbete med mer än 3500 drönarpiloter kan erbjuda bilder från världen över. Drönarpiloterna samlar in bilderna som sen analyseras med hjälp av Globhes AI-plattform. 

Företagets största kund är FN och med hjälp av bilder från Globhe kan man bland annat se vad som skadats efter naturkatastrofer, hitta områden där malariamyggor frodas och identifiera platser som påverkas av klimatförändringar. 

– Vi vill lösa samhällets utmaningar med drönare. I dagsläget ser vi att det kan göras på bästa sätt med hjälp av bilddata och det vill vi fortsätta göra, säger Globhes grundare och vd Helena Samsioe i Di tv Hållbart näringsliv.

Hon berättar att företagets kunder har haft svårt att få tillgång till drönardata och att med hjälp av Globhe så tillgängliggörs informationen på ett nytt sätt. 

– Den tjänsteplattform som vi erbjuder där man snabbt och lätt kan beställa drönardata och få den skickad till sin e-post så kunden inte behöver göra någonting. Det gör ju att den här typen av data blir tillgänglig på ett helt annat sätt än den har varit tidigare. 

Företaget vill att allt de gör ska ha en samhällsnytta och väljer bort uppdrag som känns tveksamma. De arbetar till exempel inte i områden där drönare används eller har använts i krigsföring. 

– Vi har jobbat i områden där allmänheten känner till varför drönarna är där och de vet att drönarna bidrar till något positivt för samhället. 

”Marknaden har börjat etablera sig”

Företaget har velat växa organiskt och kommer i vår att ta in kapital för första gången. Helena Samsioe säger i Di tv Hållbart näringsliv att man räknar med att gå med vinst andra halvan av 2020. 

– Globhe har ju agerat lite både som ett bolag och som ett innovationslabb kan man säga. Vi har funnits i ungefär fyra år och det har varit mycket testlabb för att se vad som faktiskt är möjligt med drönartekniken, säger Helena Samsioe. 

Hon berättar vidare i programmet att företagets första år har behövts för att vara med och skapa marknaden för drönartekniken. 

– Nu ser vi att marknaden har börjat etablera sig och då är det dags att skala upp och därför ta in kaptal.

Företagets vd: Nu är det dags att skala upp.

När Globhe lanserades erbjöd man förutom sin karttjänst även medicinska leveranser, men det slutade man med i år då det omgärdas av strängare regelverk och var svårt att få lönsamt. 

- Att leverera något med drönare kräver ju ofta att den ska kunna köra ett antal kilometer för att det ska bli lönsamt. Det kan vi därför sällan göra. Därför har vi inte det som en tjänst i dagsläget, säger Helena Samsioe. 

Går det att få kommersiell lönsamhet i Globhe? 

- Det kommer det absolut gå att göra, men jag tror mycket att det har att göra att man måste se på de bitarna där man kan vara globalt skalbar redan i dag och därför fokuserar vi på vår datatjänst och inte på leveranser som det ser ut i dagsläget i alla fall. 

Globhe finns i 48 länder och tittar nu mer på Europa. I juli 2020 kommer en gemensam EU-förordning ersätta nationella regler och reformens mål är att drönarpiloter ska kunna flyga i hela EU, oavsett vilket land man fått sin licens. 

I avsnittet träffar vi Globhes vd, cykeltransportföretaget Movebybike och förvaltaren Stephanie Göthman från Skandia.