Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump river upp utsläppslag i Kalifornien

Vad påverkar vårt klimat? Hur blir klimatet i framtiden? Här är svaren.
Trump är på besök i Kalifornien samtidigt som det avslöjas att hans administration tänker riva upp Kaliforniens rätt att bestämma över utsläppen i delstaten.Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Trumpadministrationen förbereder att riva upp ännu en miljölag. Den här gången är det Kaliforniens regler kring bilutsläpp som är i skottlinjen.

Det formella beslutet om att upphäva utsläppslagen väntas inom kort.

EPA, USA:s miljöskyddsmyndighet, kommer att dra in Kaliforniens rätt att sätta egna regler kring bilar utsläpp. Det säger flera källor till både CNN och New York Times. Beslutet kommer att tillkännages i veckan, enligt källorna, men har varit väntat en tid.

Kalifornien har lovat att slåss mot beslutet ända upp i Högsta domstolen om så krävs. 

– Det här är aldrig hänt tidigare och är en oerhört stor sak. Ingen administration har tidigare rivit upp en delstats rätt att själv bestämma över sin luftkvalitet, säger Richard L. Revesz, professor i miljörätt, till New York Times.

Miljöchefen: Delstater ska inte sätta standard

EPA har inte kommenterat uppgifterna i amerikansk media, men myndighetens chef höll ett tal på tisdagen som visade åt vilket håll det lutar.

– Vi omfamnar federalism och delstaternas roll, men federalism betyder inte att en delstat kan sätta standarden för hela landet.

Sänkta utsläppsmål

Draget är en del av Trumpadministrationens plan att även riva upp Barack Obamas nationella regler från 2012, där målet var att fördubbla bränsleekonomin – hur långt en bil tar sig på en tank – i passagerarbilar.  Det målet sänks betydligt i den nya planen.

13 andra delstater följer Kaliforniens hårdare regler för utsläpp och tillsammans utgör de en tredjedel av USA:s bilmarknad. 

– Vita huset har abdikerat från sitt ansvar mot resten av världen när det gäller att dra ner på utsläpp och att kämpa mot den globala uppvärmningen. Detta skulle kunna ha förödande konsekvenser för våra barns hälsa och luften vi andas, om Kalifornien gav upp. Men det kommer vi inte göra, försäkrar guvernör Gavin Newsom i ett uttalande.

Det var mycket på grund av smoggen i Los Angeles som Kalifornien fick sin rätt att begära undantag.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT

Kalifornien har sedan 1970, mycket på grund av smoggen i Los Angeles, haft rätten att begära undantag från de nationella reglerna – något de sedan dess fått tillstånd att göra vid flertalet tillfällen. Det nuvarande tillståndet fick de 2008 och det skulle gälla fram till 2025.

Utsläpp från transporter, inklusive bilar och lastbilar, är den enskilt största källan till växthusgaser i USA.

Trump har rivit upp många miljöregler

Presidenten och hans administration har sedan tillträdet rivit upp och förändrat många av de miljöåtgärder Barack Obama införde under sina år som president.  

Det tog bara några månader innan Trump såg till att USA lämnade Parisavtalet. Därefter har han bland mycket annat rivit upp lagar som ställt krav på kolindustrin och lättat på regler gällande utsläpp av metangas. 

 

Här möts Greta Thunberg och Obama

Greta Thunberg fortsätter sin resa i USA och under tisdagen träffade hon den tidigare presidenten Barack Obama.