Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump bjuder in oljebolag för auktion

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson svarar på frågor om vad som händer i USA.
Donald Trump är besluten att auktionera ut olje- och gasrättigheter i Alaskas vildmark – innan Joe Biden hinner tillträda.
Foto: OLIVER CONTRERAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump försöker driva igenom flera åtgärder som går på tvärs mot Joe Bidens klimatpolitik.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden tillträder den 20 januari – nu jobbar Donald Trump för att hinna driva igenom borrningar i Alaskas vildmark.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump har bjudit in olje- och gasbolag för att de ska få välja ställen där de vill provborra i Alaskas vildmark – så att de ska få rättigheterna innan Joe Biden hinner tillträda. 

Trots att detta är något som den kommande presidenten motsätter sig, rapporterar Washington Post

Joe Biden gick till val på en grön energirevolution och hans plan för att minska klimatförändringarna har beskrivits som den mest ambitiösa någonsin, från en bred presidentkandidat. Han planerar även att på nytt ansluta till Parisavtalet och dess mål. 

Nu fäller Donald Trump krokben för sin efterträdare genom att bjuda in olje- och gasbolag att lägga bud på provborrningsplatser i Alaskas naturreservat Arctic National Wildlife Refuge. 

Isbjörnar, arktiska rävar och renar lever i området

Det rör sig om ett kustområde, Coastal Plain, i naturreservatet som under tisdagen bjuds ut i en kallelse till upphandling, rapporterar Washington Post. 

– Den här kallelsen till upphandling för oss ett steg närmare att hålla en historisk första försäljning av Coastal Plain-arrendering, säger Chad Badgett, chef för Alaskas markbyggnadskontor i ett uttalande. 

2017 beslutade den republikanska majoriteten i kongressen att öppna upp området, där isbjörnar, arktiska rävar och renar är några av djuren som strövar fritt i den ödsliga vildmarken, för provborrningar. 

Jobbar för att driva igenom borrning – innan Biden tillträder

Trump-administrationen jobbar även på andra sätt i klimatfrågan innan Joe Biden tillträder den 20 januari. 

Bland annat planerar administrationen att få igenom ett öppnande av större delen av Alaskas National Petroleum Reserve för borrning. Det jobbas även på att få igenom en snävare definition av vad som utgör ett kritiskt utbredningsområde för hotade arter, och i vilka fall bolag anses skyldiga för att ha döda flyttfåglar, rapporterar Washington Post

Så försöker Giuliani vända valresultatet

Leder Trumps lag med advokater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.