Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen mot G7-mötet: Ett fullständigt misslyckande

Boris Johnsons möte beskrivs som ett fullständigt misslyckande.
Foto: JUSTIN GOFF/SHUTTERSTOCK / JUSTIN GOFF/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det blev inte några direkta, skarpa löften under G7-mötet.
Foto: I-IMAGES / POLARIS

Ett fullständigt misslyckande.

Så beskrivs Boris Johnsons G7-möte i Cornwall.

Premiärministern lyckades inte leverera någonting av värde, menar kritikerna.

Det är, enligt kritiker, det skrala resultat som Boris Johnson kan visa upp efter G7-mötet i Cornwall.

– Aldrig tidigare i G7:s historia har luckan mellan vad världen behöver och vad G7 gör varit så stor. Vi behöver inte vänta på historiens dom över det här mötet för att se att det har varit ett kolossalt misslyckande, säger Max Lawson på den globala hjälporganisationen Oxfam, till the Guardian. 

– Detta kommer bara bli ihågkommet för det enormt misslyckade försöket att uppfylla Boris Johnsons löfte om att vaccinera världen. Ett oförlåtligt, moraliskt misslyckande när covid tar liv i en takt om en tredjedels miljon varje månad, fyller tidigare premiärministern Gordon Brown (Labour) i.

Tio miljarder doser för lite

WHO har sagt att G7 hade behövt utlova elva miljarder doser vaccin – tio miljarder fler än vad som blev fallet. Boris Johnson tillbakavisar kritiken och säger på en presskonferens att målet att ha vaccinerat hela världen till i slutet av nästa år kommer att uppnås mycket tack vara de länder som deltog på mötet.

– Vi kör så hårt vi kan och producerar vaccin så snabbt vi kan och vi distribuerar det så snabbt vi kan, sa Boris Johnson på en pressträff.

Fina ord – utan resultat

När det gäller klimatet är tongångarna också hårda. Några nya, skarpa löften blev det inte från samlingen med rika länder, trots Johnsons löften om ett nytt, grönt paket som skulle leva upp till återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget. I stället lovade man bara att bidra med ”mer och bättre” till fattiga länder för att klara sig i det nya klimatet. Bara Kanada och Tyskland satte siffror på sina löften. Även när det gäller att fasa ut kolkraften blev löftena vaga – man angav varken en plan för hur eller när det ska göras.

– Vi har hört fina ord om vikten av att bekämpa klimatförändringarna, men om det inte finns riktig finansiering och orden levs upp till, så handlade den här helgen bara om iscensatta pjäser och glättiga tal, säger Jamie Peters, talesperson för Friends of the Earth, till Independent

– Klimatsammanbrottet måste hanteras som den globala nödsituation som det är.

Om fem månader står Boris Johnson värd för ytterligare ett toppmöte. Den gången handlar det om FN:s klimatkonferens i Glasgow – en konferens vars framgångar flera bedömare nu tror hänger på en skör tråd.

Världsledare samlas för att diskutera corona och klimatet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.