Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dolda klimatboven du ska undvika i mataffären

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Margareta Renström, palmoljeexpert på Världsnaturfonden.
Foto: WWF
Foto: ZAINAL ABD HALIM / REUTERS X01060

Den finns i kakor, godis och smink.

Men produktionen av palmolja kan ha förödande konsekvenser för människan och miljön.

– Som konsument ska du leta efter en heltäckande märkning, säger Margareta Renström, palmoljeexpert på Världsnaturfonden.

Hasselnötskräm, chicken nuggets, pajdeg, mjölkersättning och margarin... Listan på livsmedel som ofta innehåller palmolja kan göras lång.

Man började använda palmolja när risken för hjärt- och kärlsjukdomar med så kallade transfetter uppmärksammades. Palmoljan härsknar inte på samma sätt som en del andra fetter och gör därmed att livsmedel upplevs som fräscha längre tid.

– Den här vegetabiliska oljan är en mycket viktig matolja och kalorikälla för många miljoner människor i syd. Men om man skövlar regnskog för palmoljeplantager trängs växtarter, människor och djur undan och klimatavtrycket blir stort, förklarar Margareta Renström som har en magisterexamen i ekologi med inriktning på naturresurshållning.

Hennes råd till konsumenter är att se till hållbarheten för hela produkten. 

Så väljer du rätt palmolja

 Titta efter Krav-märkning och ekologiskt. Då vet du att produkterna inte innehåller palmolja som inte är certifierad.

 Ska du köpa choklad får det dessutom gärna vara Fair trade-märkning, för det inkluderar hur arbetarna som hanterar kakaobönorna har det. 

 Rapsolja och olivolja hör till de fetter som är bäst ur miljösynpunkt.

Källor: WWF och Medveten konsumtion. 

Experten: Titta efter Krav, ekologiskt och Fairtrade

Så hur ska man som kund resonera när det gäller palmolja?
– Titta efter att det står Krav, ekologiskt och gärna Fairtrade på produkterna. Väljer du sådana varor så vet du att mer heltäckande hänsyn tas, säger Margareta Renström.

Hon berättar att livsmedelsföretagen i Sverige ställer krav på så kallad RSPO-olja (”Roundtable on sustainable palm oil”, reds anm) som görs på ett mer hållbart sätt.

– 2018 enades man inom PSPO om en ny standard som sätter ännu större fokus på sociala och miljömässiga hållbarhetsaspekter. Spårbarheten som innebär att man kan följa produkterna från varje enskild plantage gör det lättare att veta att palmoljan har odlats och hanterats på ett hållbart sätt för såväl klimat som människor, säger WWF:s expert.

Palmolja innehåller mycket mättat fett, och det är enligt Livsmedelsverket inte bra för hälsan om för stor del av fettet vi äter kommer från mättat fett.

WWF rekommenderar inte att man bara bojkottar allt som innehåller palmolja. Varför?
– Nu finns ju palmolja ofta i choklad, kex och sådana produkter som man egentligen inte behöver näringsmässigt. Men om palmoljan produceras på rätt sätt, och på mark som exempelvis inte består av tidigare regnskog, så kan den hjälpa till att föda en växande medelklass i världen. Palmolja passar utmärkt för småskalig odling och kan ge småbrukare chansen att höja sin levnadsstandard, säger Margareta Renström. 

Palmolja

 ”Kallas ofta världens viktigaste vegetabiliska olja”. Finns bland annat i mat, djurfoder, tvättmedel, ljus, tvål, smink och biodrivmedel. 

 Produktionen kan leda till att regnskogar huggs ner eller att torvmarker som bundit kol odlas och att koldioxid frigörs och bidrar till den globala uppvärmningen. Svedjebruket kan också leda till stora bränder. Det kan också vara tuffa villkor för arbetarna.

 Ekologisk palmolja produceras bland annat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det mesta av den ekologiskt odlade palmoljan kommer i dag från Sydamerika, där den framför allt odlas på gammal jordbruksmark.

Källor: Naturskyddsföreningen, WWF och Medveten konsumtion. 

Palmoljefrukter utgörs till 50 procent av olja.
Foto: ZAINAL ABD HALIM / REUTERS

Vad vill unga se för förändringar efter klimatmötet COP25?

FN:s globala klimatmöte i Madrid är i gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.