Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödliga värmevågen omöjlig utan globala uppvärmningen

Värmen böljade över Japans huvudstad Tokyo under förra året. Arkivbild. Foto: KOJI SASAHARA / AP
Som mest nådde temperaturen upp till 41,1 grader under värmeböljan i Japan i fjol. Foto: DAIKI KATAGIRI / AP TT NYHETSBYRÅN

Förra året såg Japan en värmevåg utan dess like.

Nu har en ny studie bekräftat att fenomenet inte hade varit möjligt utan den globala uppvärmningen.

– Den globala uppvärmningen har gått snabbare och snabbare under det senaste decenniet, säger klimatforskaren Nicholas Leach till Climate Change News. 

1 032 personer dog till följs av vågen av extremvärme i Japan förra året. Ytterligare tiotusentals tvingades söka vård för besvär relaterade till värmen, vilket Expressen rapporterade.  

Som högst nådde temperaturen 41.1 grader, vilket är det varmaste som någonsin dokumenterats i landet.

Medier runtom i världen skrev om värmesmällen – och nu har en studie undersökt vad som egentligen hände. 

Det är Japans meteorologiska institut som har drivit studien där forskare sökt efter kausalitet mellan väderfenomenet förra sommaren och jordens nuvarande globala uppvärmning. I studien jämfördes 18 olika klimatscenarier med och utan den påverkan som kommer från klimatförändringarna.

Forskarna kunde då konstatera att risken för värmebölja låg på 20 procent när klimatförändringarna togs med i beräkningen. Sannolikheten för en liknande värme utan den globala uppvärmningen landade på noll.

Forskare om studien: ”Chockerande”

Enligt Yukkiko Imada, en av forskarna bakom studien, var resultatet ”chockerande”, skriver Climate Change News.

Det eftersom man sällan tidigare lyckats hitta ett så starkt samband mellan väderfenomenet och klimatförändringarna.

En annan klimatforskare, Nicholas Leach vid Oxford universitetet i England, anser att resultatet visar på att det var ”i princip omöjligt” för värmeböljan att ske utan det rådande klimatläget.

– Den globala uppvärmningen har gått snabbare och snabbare under det senaste decenniet. Utifrån det och faktumet att det fortsätter att bli varmare kan man förvänta sig fler studier av den här typen, säger han till Climate Change News.

Forskning om extremväder som ett resultat av klimatförändringar har växt fram sedan tidigt 2000-tal. Under de gångna åren har omkring 230 studier gjorts av forskare som undersöker människors fotavtryck och påverkan på klimatet. Fokus har legat på att granska väderfenomen som torka, värmeböljor, översvämningar och stormar.