Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döda sköldpaddor hade ätit plast – trodde det var mat

Forskare som undersökte döda havssköldpaddor på Cypern gjorde en sorglig upptäckt: alla djur hade plast i magen – och flera hade ätit plast som liknar sjögräs. 

Forskare som har undersökt magarna på döda gröna havssköldpaddor som spolats upp på stränder på Cypern upptäckte att djuren till stor del hade ätit plast som ser ut som sjögräs, skriver brittiska Metro.  

De flesta hade ätit trådliknande plastbitar som antingen var genomskinliga eller hade färger som svart eller grönt.   

Samtliga sköldpaddor som undersöktes hade plast i sig – en hade så mycket som 183 plastbitar i magsäcken. 

”Är visuella rovdjur”

– Tidigare forskning har pekat på att sköldpaddor av arten havslädersköldpadda ofta äter plast som ser ut som maneter, vilket är ett av deras bytesdjur, och vi ville se om det händer något liknande med gröna havssköldpaddor, säger Emily Duncan, doktor vid University of Exeter i England, och fortsätter: 

– Havssköldpaddor är framför allt visuella rovdjur, som kan välja föda efter storlek och form, och i den här studien hittade vi starka bevis för att gröna sköldpaddor föredrar plast i vissa storlekar, färger och former.

Forskarna studerade maginnehållet av 34 sköldpaddor, men kunde bara undersöka 19 av djurens hela mag- och tarmkanaler.  

Forskarna kunde dock inte slå fast om plasten kan kopplas till djurens dödsfall, eftersom flera hade dött efter att ha strypts av fiskenät. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.